Budućnost srpskog vinogradarstva u autohtonim i novostvorenim sortama sa zaštićenim geoporeklom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost srpskog vinogradarstva u autohtonim i novostvorenim sortama sa zaštićenim geoporeklom

U Srbiji je u 2018. godini, kako navode upućeni, proizvedeno preko 29 miliona litara vina, a vrednost izvoza dostigla je 17 miliona evra.

Najviše vina plasiramo na tržište zemalja CEFTA regiona i u Evropsku uniju. Za 2019. godinu proizvođači grožđa i vina, kažu da je bila prosečna i dodaju da je šansa Srbije u vinskom sektoru u plasmanu autohtonih vina i vina sa zaštićenim geografskim poreklom.

Više od jednog veka gazdinstvo Stojkovića iz Banoštora je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u proizvodnji grožđa i vina. Pod zasadima imaju 4 hektara i sa te površine proizvedu godišnje oko 40.000 litara vina.

Po rečima Vase Stojkovića ova proizvodna godina nije bila loša za vinogradare.

A da su naša vina tražena i kvalitetna potvrdio nam je Milan Zečević, po zanimanju pilot u Americi a poreklom iz Dalmacije.

Posebno su u svetu cenjena vina sa za zaštićenim geografskim poreklom a prema raspoloživim podacima u Srbiji tu oznaku nosi 343 vina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.