Brzo odlučite šta ćete s gasom

Izvor: B92, 02.Mar.2015, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brzo odlučite šta ćete s gasom"

Zemlje Balkana moraju uskoro da se opredele kako će se snabdevati gasom, poručio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin je rekao da odluka mora biti doneta u narednim mesecima.

"Novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici", istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

Prema njegovim rečima, preliminarni dogovor je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

"Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom", objasnio je on.

Sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, treba da se opredele kako će se dalje snadbevati.

"Ključno je u narednim mesecima, u periodu od pola godine do godinu dana, opredeliti se kako da gas dolazi do krajnjeg potrošaca", istako je ruski ambasador.

On je napomenuo da je važno odrediti tri stvari - isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbediti potrebne količine koje će region dobijati, i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cene.

Čepurin je upozorio da današnja situacija u geopolitičkom smislu uopšte nije laka.

Prema njegovim rečima, iskustvo "Južnog toka" nije uspelo, te treba "svoje interese osvestiti i igrati aktivno svoju ulogu, probijati birokratski i politički zid".

"Kada budemo prevazišli te zidove, trudićemo se da branimo svoje nacionalne interese, ali i zajedničke ekonomske interese i interese velike Evrope", zaključio je ambasador Čepurin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.