Bruto devizne rezerve gotovo nepromenjene

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 15:05

Bruto devizne rezerve gotovo nepromenjene

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara 2024. godine iznosile su 25.031,4 miliona evra, (25,031 milijardu evra).

Stanje je gotovo nepromenjeno u odnosu na kraj prethodnog meseca, objavila je danas centralna banka.

Kako je navedeno, u odnosu na kraj januara bruto devizne rezerve smanjene su za 5,5 miliona evra.

Dodaje se da je na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 178,6 odsto i 6,7 meseci uvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Ističe se i da su neto devizne rezerve iznosile 20.806,3 miliona evra i da su u odnosu na kraj januara povećane za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu.

Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 87,9 miliona evra.

U saopštenju se navodi i da je na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru prevashodno uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili ukupno 77,5 miliona evra.

NBS ističe i da je iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu.

"Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,9 miliona evra i bio je za 80,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.228,3 miliona evra", piše u saopštenju.

Centralna banka navodi i da je u februaru, kao i toku prva dva meseca 2024, vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

NBS ističe i da je međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 345 miliona evra i podseća da je od početka 2024. centralna banka Srbije neto kupila 300 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bruto devizne rezerve NBS na gotovo nepromenjene: Na kraju februara 25,031 milijardi evra, 5 miliona manje nego u januaru

Izvor: Blic, 11.Mar.2024

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara 2024. godine iznosile su 25.031,4 miliona evra, (25,031 milijardu evra) što je gotovo nepromenjeno u odnosu na kraj prethodnog meseca, objavila je danas centralna banka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.