Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2021, 11:19

Brod „Akademik Čerski“ će se pridružiti izgradnji gasovoda „Severni tok 2“

Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji se priprema da se pridruži izgradnji gasovoda "Severni tok 2", stigao je u Kalinjingradsku oblast na predoperativna ispitivanja, prenose RIA Novosti. Operater projekta, "Severni tok 2" AG, najavio je ranije da će nakon ispitivanja brod započeti polaganje cevi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske, gde brod "Fortuna" već radi. "Severni tok 2" predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Projektu se aktivno suprotstavljaju Sjedinjene Države, koje promovišu svoj tečni prirodni gas u EU, kao i Ukrajina i brojne evropske države. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, što je primoralo švajcarski "Alseas" da prestane sa polaganjem cevi. Radovi su nastavljeni godinu dana kasnije - u decembru 2020. godine, a "Fortuna" je položila je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Na kraju januara ostalo je nedovršeno približno 148 kilometara gasovoda - 120 u danskim vodama i 28 u Nemačkoj.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U Poljskoj smatraju da će Rusija završiti izgradnju „Severnog toka 2“

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2021, 10:13

Varšava smatra da će Rusija završiti gasovod "Severni tok 2". Prethodno je Poljska neprekidno pokušavala da zaustavi ili uspori izgradnju "Severnog toka 2" i pozvala je svoje saveznike u EU i SAD da to učine. „Izgleda da će ovaj gasovod biti završen“, rekao je opunomoćenik poljske vlade...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.