Brnabić: Srbija može da bude među pobednicima Četvrte industrijske revolucije

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija može da bude među pobednicima Četvrte industrijske revolucije

BERLIN - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Berlinu da bi Srbija i druge manje zemlje mogle da budu među pobednicima Četvrte industrijske revolucije ako iskoriste digitalizaciju da reformišu svoju upravu, obrazovni sistem i ekonomiju.

Na panelu o digitalizaciji na Privrednom forumu u organizaciji lista Zidojče Cajtung, na kojem je učestvovala s premijerima Estonije i Islanda, Jirijem Ratasom i Katrin Jakobsdotir, Brnabić je rekla da će kreativnost i inovacije određivati >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u narednih nekoliko godina da li su države konkurentne ili ne.

„Ako uspemo da podstaknemo kreativne industrije, bićemo pobednici Četvrte industrijske revolucije. Tu leži šansa mnogih zemalja kao što je Srbija, koje u starom svetu nisu bile produktivne ili konkurentne. One sada imaju šansu da ulaganjem u obrazovanje i u razvoj nauke i istraživanja postanu pobednice u budućnosti", kazala je Brnabić na panelu „Digitalna Evropa: vizija tri zemlje".

Navela je da kao premijerka pokušava da promoviše kreativne industrije, jer „kreativnost ne može da bude automatizovana", za razliku od mnogih drugih stvari u Četvrtoj industrijskoj revoluciji, prenosi Beta.

Rekla je da je digitalizacija prioritet njene vlade i da kada to kaže, pre svega misli na „tri ključne stvari, na tri E": e-upravu, odnosno digitalizaciju javnog sektora, e-obrazovanje, odnosno digitalizaciju obrazovanja i na ekonomiju.

Brnabić je kazala da e-uprava znači da je javna uprava efikasnija, jeftinija i fokusirana na građane i ocenila da digitalizacija demokratizuje administraciju jer primorava javne službenike da budu u službi građana.

„To je proces koji zaista demokratizuje javnu administraciju, jer oduzima moć javnim službenicima koji nisu navikli da služe građanima. Oni su se do sada osećali kao mali bogovi, a ovaj proces im oduzima moć i daje je građanima", navela je srpska premijerka.

Prema njenim rečima, e-obrazovanje podrazumeva pripremu omladine za poslove budućnosti - učenje treba da bude zabavnije, znanje lakše usvojeno, a najvažnije je „naučiti decu kako da primene u praksi ono što su naučili".

„To je poseban izazov jer ne znamo šta će biti i kako će izgledati poslovi budućnosti. Treba da učimo decu kako da misle, a ne šta da misle, da ih učimo da preispituju činjenice i autoritete", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Kad je reč o trećem „E", navela je da zemlje kao što je Srbija treba da načine iskorak od ekonomije zasnovane na stranim direktnim investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

„Zbog toga sada investiramo oko 100 miliona evra u osnovnu infrastrukturu za startap kompanije, za kompanije u oblasti inovacija. Od 1. januara uspostavljamo i naučni fond za istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da digitalizacija jača institucije, a time i vladavinu prava, i kao primer navela uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, čime je, kako je rekla, iskorenjena korupcija u tom procesu jer „više ne postoji nijedan fizički kontakt" u kojem neko može da ponudi mito.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.