Brnabić: Rio Tinto ogroman potencijal za celu Srbiju

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: "Rio Tinto" ogroman potencijal za celu Srbiju

Projekat "Jadar", koji se tiče eksploatacije litijuma, a koji sprovodi kompanija 'Rio Tinto', predstavlja ogroman potencijal ne samo za Loznicu već i za celu zemlju, kaže premijerka Ana Brnabić. Očekuje da do kraja sledeće godine počne izgradnja postrojenja za eksploataciju litijuma.
Početak izgradnje hemijskog postrojenja za preradu minerala jadarita očekuje se krajem 2021. godine. Na područuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gornjeg Jadra, na 15 kilometara od centra Loznice, proizvodiće se 12 posto litijuma u svetu, rekla je premijerka.

"Nadam se da ćemo, i na tome radimo sa 'Rio Tintom', ovde preseliti njihov razvojni centar koji je trenutno u Australiji da ovde budu sve naučne i istraživačke delatnosti i sva laboratorijska ispitivanja i to će biti prvi veliki uspeh. A onda zajedno radimo i na tome da lociramo trećeg važnog partnera u celoj ovoj priči, a to je partner koji će koristiti taj litijum da ovde razvija da li baterije, da li električne automobile", navela je premijerka.
U proteklom periodu u objekte javne namene u Loznici Vlada je uložila 37 miliona evra, od čega samo u bolnicu 14 miliona. U narednih nekoliko meseci očekuje se da proizvodnju započnu i dve nove velike strane kompanije.
"Sa tim što imamo i dva nova investitora – kineski 'Mint' sa 1.000 radnih mesta, američki 'Edijent' sa 1.500 radnih mesta i nekoliko zaista dobrih solidnih domaćih preduzetnika, zaista budućnost Loznice je mnogo svetlija nego što smo mogli da zamislimo pre samo tri ili četiri godine", istakla je Brnabićeva.
Sa gradonačelnikom Loznice, premijerka je uručila rešenja o angažovanju 18 mladih visokoobrazovanih Lozničana na projektu po kojem je taj grad jedinstven u Srbiji, a koji podrazumeva učešće najboljih studenata iz tog grada u kreiranju svih segmenata društvenog života.
"Suština tog programa ima za cilj da pokuša da vrati mlade stručnjake koji su u nekom vremenu otišli iz ovog grada", napomenuo je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.
Vlada će nastojati da ovakve projekte podrži širom Srbije, kako bi mladim ljudima pokazali da je budućnost zemlje u njihovim rukama, rekla je premijerka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.