Brnabić: Očekujemo ispravno civilizacijsko reagovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020, 12:35

Brnabić: Očekujemo ispravno civilizacijsko reagovanje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna ne samo u osudi događanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava.

"Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od UNESKO-a, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno- istorijsko- verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva", poručila je premijerka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Brnabić je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet.

"Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno", poručila je.

Rekla je da je to izuzetno teška tema za nas, jer se, nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja manastira na teritoriji KiM 2004, koji nisu samo naša kulturna baština, već baština pod zaštitom UNESKO, to nažalost i 16 godina kasnije nastavlja.

Brnabić: U Vašingtonu prevashodno o ekonomskim temama

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je  da će u Vašingtonu na sastanku zakazanom za 2. septembar na dnevnom redu biti prevashodno ekonomske teme.

Brnabić je u izjavi novinarima, kazala da je sastanak na koji su pozvani Beograd i Priština nastavak razgovora o ekonomskim temama koji su prekinuti.

Podsetila je da je prethodno bilo reči o ponovnom uspostavljanju aviolinije Beograd-Priština, ali i železničkog saobraćaja.

"To su uglavnom ekonomske teme na koje smo uvek pozivali i na čemu je predsednik Aleksandar Vučić uvek insistirao i to ne samo u razgovorima sa Prišinom već i u okviru inicijative mini šengen. To je u uinteresu ne samo Srbije i njenih rgađana, već celog regiona".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NAŠA VERSKA BAŠTINA NE SME DA SE URUŠAVA! Brnabićka pozvala ceo svet da se ponaša CIVILIZACIJSKI ISPRAVNO

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2020

Brnabić je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet...- Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od UNESKO-a, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno - istorijsko - verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva - poručila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.