Brnabićeva: Izuzetno teška tema za nas; Pitanje o mandataru nije za mene

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 12:14

Brnabićeva: Izuzetno teška tema za nas; Pitanje o mandataru nije za mene

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna.

Ona je poručila da to očekuje ne samo u osudi događanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava.

"Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od UNESKO-a, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno- istorijsko- verska baština ne urušava, ugrožava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već da se čuva", poručila je premijerka.

Brnabić je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet.

"Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno", poručila je.

Rekla je da je to izuzetno teška tema za nas, jer se, nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja manastira na teritoriji KiM 2004, koji nisu samo naša kulturna baština, već baština pod zaštitom UNESKO, to nažalost i 16 godina kasnije nastavlja.

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da pitanje o mandataru buduće vlade nije za nju, već za predsednika Republike, koji o tome odlučuje, ali je izrazila uverenje da će buduća vlada biti najbolja moguća i da će biti još jača i efikasnija od aktuelne.

Na pitanje kada će se znati sastav nove vlade i da li će ona biti na njenom čelu, Brnabić je rekla da to pitanje nije pitanje za nju, jer o tome ne odlučuje ona, već predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je to ustavna nadležnost.

Brnabić je istakla da su pred Srbijom izuzetno izazovni dani, po pitanju ekonomije, budući da je vidljiv pad privrede u Evropi i celom svetu, ali i politički, jer Vučića čekaju teški razgovori u vezi sa KiM, kao i evropske integracije i amandmani na Ustav koji čekaju novu skupštinu.

"Jako je važno da se ta odluka ne donosi brzopleto, što predsednik ni ne želi. Kada imate podršku građana kao predsednik Vučić, koja je iskazana na izborima, onda nije reč o tome da možete da napravite vladu za 5 minuta, jer imate toliko poslanika. To je dodatna odgovornost za dalji put zemlje, za efikasnost vlade, kako će raditi vlada, u koaliciji ili ne", rekla je Brnbić novinarima u Senti.

Dodala je da je u redu sve što je u ustavnim rokovima, pošto aktuelna vlada naporno radi svaki dan i Srbija ništa ne gubi.

"Doći će vlada i biće najbolja moguća, u datim okolnostima, i sigurna sam da će biti i jača i efikasnija od ove koju ja vodim", rekla je Brnabić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Nova vlada će biti najbolja moguća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da pitanje o mandataru buduće vlade nije za nju, već za predsednika Republike, koji o tome odlučuje, ali je izrazila uverenje da će buduća vlada biti najbolja moguća i da će biti još jača i efikasnija od aktuelne...Na pitanje kada će se znati sastav...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Brnabić: ``Visoki Dečani nije važna samo za nas, već i za ceo svet``

Izvor: Beta Video, 17.Avg.2020

SENTA - Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da od medjunarodne zajednice očekuje da će biti jasna, ne samo u osudi dogadjanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se srpska kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava. ``Ta baština nije važna samo za nas, već i za ceo svet``, ocenila...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.