Izvor: B92, 17.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brkić: Pregovori neće biti laki

Beograd -- Miša Brkić, novinar lista "Vreme", kaže da razgovori sa MMF neće biti laki, kako tvrdi Miroljub Labus.

"Bojim se da će pregovaračkom telu Srbije trebati mnogo više sreće i neka im je bog u pomoći. Ne mislim da će razgovori biti tako laki jer ekonomsko stanje u Srbiji nije nimalo lako", izjavio je Brkić komentarišući navode potpredsednika Vlade Srbije o predstojećim razgovorima sa Misijom MMF.

Brkić kaže da makroekonomska politika, po rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samog Labusa, nije sjajna. "Imamo, i dalje, visoko izražen inflatorni pritisak. Deficit platnog bilansa je negde oko 1,7 milijardi dolara, a na tu stavku niko iz MMF neće blagonaklono gledati. Što se tiče bankarskog sektora, prilično dugo se vuče priča o privatizaciji dve velike banke, Komercijalne i Vojvođanske banke. MMF i Svetska banka izričito insistiraju na tome da ni jedna od ove dve banke ne ostane u državnom vlasništvu. Nije mnogo urađeno ni na uvođenju novih oblika bankarskih usluga", kaže Brkić.

"Što se tiče budžetskog deficita, setimo se Labusa i Dinkića kada su se u aprilu vratili iz Vašingtona puni optimizma, tvrdeći da niko ne insistira na budžetskom deficitu. Sad odjednom Vlada Srbije šalje Skupštini predlog za smanjenje budžetskog deficita. Najveća stavka u tom predlogu je ukidanje subvencija privredi, čime Vlada najavljuje da neće slati novac gubitašima. Sa druge strane, Vlada uvodi promene u Zakonu o radu i time kompenzuje radnicima ono što im uzima u finansijskom smislu. Mislim da niko, pa ni MMF, neće blagnaklono gledati na promene Zakona o radu i na vraćanje socijalizma na mala vrata u Srbiju. Uostalom Savet stranih investitora je te izmene kritikovao", smatra Brkić.
Poslednja stvar oko koje će se razgovarati je tok privatizacije. "Postoji opšta saglasnost da privatizacija u Srbiji stoji, da nema novih velikih i ozbiljnih privatizacija. A ovo što se sada radi predstavlja brutalno mešanje države u privatizaciju, primer je "Knjaz Miloš", kaže Brkić za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.