Petak, 17.09.2004.

09:34

Brkić: Pregovori neće biti laki

Izvor: B92

Default images

Miša Brkić, novinar lista "Vreme", kaže da razgovori sa MMF neće biti laki, kako tvrdi Miroljub Labus.

"Bojim se da će pregovaračkom telu Srbije trebati mnogo više sreće i neka im je bog u pomoći. Ne mislim da će razgovori biti tako laki jer ekonomsko stanje u Srbiji nije nimalo lako", izjavio je Brkić komentarišući navode potpredsednika Vlade Srbije o predstojećim razgovorima sa Misijom MMF. 

Brkić kaže da makroekonomska politika, po rečima samog Labusa, nije sjajna. "Imamo, i dalje, visoko izražen inflatorni pritisak. Deficit platnog bilansa je negde oko 1,7 milijardi dolara, a na tu stavku niko iz MMF neće blagonaklono gledati. Što se tiče bankarskog sektora, prilično dugo se vuče priča o privatizaciji dve velike banke, Komercijalne i Vojvođanske banke. MMF i Svetska banka izričito insistiraju na tome da ni jedna od ove dve banke ne ostane u državnom vlasništvu. Nije mnogo urađeno ni na uvođenju novih oblika bankarskih usluga", kaže Brkić.

"Što se tiče budžetskog deficita, setimo se Labusa i Dinkića kada su se u aprilu vratili iz Vašingtona puni optimizma, tvrdeći da niko ne insistira na budžetskom deficitu. Sad odjednom Vlada Srbije šalje Skupštini predlog za smanjenje budžetskog deficita. Najveća stavka u tom predlogu je ukidanje subvencija privredi, čime Vlada najavljuje da neće slati novac gubitašima. Sa druge strane, Vlada uvodi promene u Zakonu o radu i time kompenzuje radnicima ono što im uzima u finansijskom smislu. Mislim da niko, pa ni MMF, neće blagnaklono gledati na promene Zakona o radu i na vraćanje socijalizma na mala vrata  u Srbiju. Uostalom Savet stranih investitora je te izmene kritikovao", smatra Brkić.
Poslednja stvar oko koje će se razgovarati je tok privatizacije. "Postoji opšta saglasnost da privatizacija u Srbiji stoji, da nema novih velikih i ozbiljnih privatizacija. A ovo što se sada radi predstavlja brutalno mešanje države u privatizaciju, primer je "Knjaz Miloš", kaže Brkić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: