Brine rast dinara bez pravog osnova

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brine rast dinara bez pravog osnova

Beograd -- Evro je posle skoro tri meseca slabljenja pao ispod 103 dinara, što je za mnoge signal da će se domaća valuta stabilizovati, ša čak i znak da će znatno ojačati.

Kao razlog za oporavak, ekonomisti navode emitovanje državnih zapisa, povećanje obavezne devizne rezerve i manji pritisak banaka i investitora za kupovinu evra.

S druge strane, analitičari upozoravaju da to nije dobro, jer jačanje dinara nema realnu podlogu, kratkoročno je, a nakon toga domaća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valuta značajno će da oslabi.

Dok je Narodna banka Srbije lane prodala čak 2,6 milijardi evra da bi sprečila veliki pad domaće valute, ove godine je samo jednom intervenisala, ali kupujući pet miliona evra, kako evropska valuta ne bi znatnije pala.

"Centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu, što je privuklo špekulativni kapital iz inostranstva, a država je emitovala obveznice u valuti, što je dovelo do veće ponude deviza na tržištu, a samim tim i dinar je ojačao", kaže ekonomista Ivan Nikolić.

On navodi da "NBS na to gleda blagonaklono, jer misli da time utiče na inflaciju, a Ministarstvo finansija pokriva svoju rupu u budžetu. Odgovara i građanima koji otplaćuju indeksirane kredite. Ali, jačanje dinara nema realnu podlogu i nije dobro u situaciji kada privreda stagnira. Prihoda od privatizacije nema, a neizvesna je i prodaja Telekoma”.

Kako kaže Nikolić, dalje jačanje dinara može da bude mač sa dve oštrice, jer će se u jednom trenutku krug zatvoriti i doći ćemo u situaciju vrlo slično onoj s početka 2008. godine, kada je evro napravio ”udar” na međubankarskom deviznom tržištu i za samo nekoliko dana naglo ojačao.

"Građani su u dobitku samo kratkoročno. Jedini pravi dobitnici su banke", smatra Nikolić.

NBS: Veće poverenje u domaću valutu

Dinar jača jer je Srbija postala manje rizična zemlja, a i povećano je ulaganje stranih investitora u domaću valutu, tvrde u NBS. Inostrani ulagači prodaju evre pa dinare investiraju u državne obveznice i štednju.

Po srednjem kursu za jedan evro danas će biti potrebno 102,8 dinara, što je isto kao juče. To je najviša vrednost srpske valute od početka godine. Pojačani interes za ulaganja u dinar rezultat je kamatnog diferencijala, ali i poboljšanja izgleda Fič kreditnog rejtinga Srbije, kao i brojnih preporuka stranih investicionih kuća da se ulaže u dinar.

U Unikredit banci potvrđuju da dinar jača jer je povećan interes stranih investitora za trezorske zapise Ministarstva finansija. "Takvo ulaganje donosi veoma visoke kamate. Kako bi strani investitori plasirali novac u zapise, neophodno je da prodaju evre za dinare što povećava ponudu strane valute u odnosu na tražnju”, dodaju u ovoj banci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar jača bez osnova

Izvor: Capital.ba, 24.Feb.2011

BEOGRAD, Evro je poslije skoro tri mjeseca slabljenja pao ispod 103 dinara, što je za mnoge signal da će se domaća valuta stabilizovati, a za optimiste i znak da će znatno ojačati, odnosno da će devizni kurs doći na 102 dinara. Kao glavni razlog za oporavak dinara, ekonomisti navode emitovanje...

Nastavak na Capital.ba...

Država izbacila privredu sa tržišta

Izvor: S media, 25.Feb.2011, 01:25

Kratak „izlet” evra u zonu ispod 103 dinara, mnoge privrednike naterao je da se zamisle u kom pravcu ide ekonomska politika. Da li to sledi neko neplanirano jačanje dinara koje nikako ne pogoduje izvoznicima, a koji bi trebalo da budu glavni oslonac novog modela razvoja. ..Ovakav rast domaće valute...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.