Bolja snabdevenost mlekom tek u januaru

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja snabdevenost mlekom tek u januaru

Građani Srbije treba da očekuju više cene mleka i mlečnih prerađevina od 20. novembra za 2,5 do 20 dinara u zavisnosti od proizvoda. Dogovor Udruženja proizvođača mleka i Imleka o višoj otkupnoj ceni mleka neće trenutno uticati na snabdevenost tržišta ovim proizvodom, pa se bolja snabdevenost očekuje tek u decembru i januaru, izjavio je za “Blic” generalni direktor “Imleka” Slobodan Petrović.

Nestašica mleka u tradnjama širom Srbije traje već mesecima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali bolju snabdevenost ovom namirnicom ne treba očekivati pre kraja godine.

Udruženje proizvodjača mleka je sa kompanijom Imlek postiglo dogovor da otkupna cena sirovog mleka ekstra klase bude povećana sasadašnjih 26, odnosno 28 dinara za litar na 32 dinara i to zanovembar i decembar.U saopštenju se navodi da su članovi udružnja, koje okuplja više od 20 najvećih proizvođača mleka, dogovorili sa Imlekom i novi model formiranja otkupne cene sirovog mleka za 2011. godinu, a po kome bi se cena dogovarala kvartalno i usklađivala sa najboljim evropskim prosekom.

Kako podsećaju iz Udruženja proizvođača mleka Srbije, i od Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da premija za mleko bude povećana sa sadašnjih 1,5 dinara po litru na pet dinara i da njome budu obuhvaćeni svi proizvođači, a ne samo mali farmeri.

Ministar za trgovinu i usluge Slobodan Milosavljević je ranije izjavio da mleko neće biti uvoženo iz Evropske unije, jer bi litar mleka uvezenog, na primer, iz Nemačke u trgovačkim rafovima koštao 103 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.