Izvor: RTS, 23.Dec.2021, 15:00

Bogunović: Ubuduće bez zadržavanja i propadanja prehrambenih proizvoda na granicama tri zemlje

Koristi od sporazuma između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru inicijative "Otvoreni Blkan" na najpraktičniji način videće proizvođači hrane koji izvoze svoju robu, kaže za RTS sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.
Roba će se i ubuduće izvoziti na sličan način, ali će sada za izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda biti dovoljna potvrda akreditovane laboratorije u našoj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i neće više biti kilometarskih kolona na granicama, tvrdi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

"Imaćemo i posebnu traku za našu i robu iz Albanije i Severne Makedonije. Mi trenutno u te zemlje ne izvozimo prehrambene proizvode u milionskim vrednostima, ali kroz ove sporazume dozvolili smo ne samo slobodan protok robe, već i kapitala i ljudi, i moći ćemo da na treće tržište izađemo sa ponudom npr. jedne vrste robe u većim količinama", rekao je Bogunović.
Kao primer navodi neku vrstu povrća koje recimo ranije dozreva u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, a kasnije u Srbiji zbog čega bi tim svežim povrćem tržište moglo da se snabdeva u dužem periodu.
"Kada je reč o investicijama, država ima celu paletu podsticaja da pomogne naše poljoprivrednike a kao pojedinci takođe možemo da se opredelimo da kupujemo domaće proizvode", rekao je Bogunović.
Nove tehnologije i digitalizacija u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije spadaju u red skupih ali i neophodnih investicija i predstavljaju budućnost kada je reč o unapređenju ove oblasti privrede, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.
Bogunović je takođe rekao za RTS da naši građani ne treba da strahuju od nestašica hrane jer mi proizvodimo značajne viškove hrane i imamo dovoljne količine svih osnovnih životnih namirnica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.