Biznis u kolapsu na Kosovu

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis u kolapsu na Kosovu

Oko 1.000 preduzeća svake godine bude zatvoreno na Kosovu, a medju glavnim razlozima su nedostatak električne energije, nedostatak finansijskih sredstava i monopol.

Prema podacima kosovskog ministarstva trgovine i industrije (MTI), od 100.000 registrovanih preduzeća, svega 40.000 plaća poreze.

Zvaničnici MTI su izjavili da su više puta od kosovskog elektroenergetskog sistema KEK tražili saradnju u slučajevima kada preduzeća trpe štetu zbog prekida struje ili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lošeg snabdevanja električnom energijom. "Štete koje preduzeća trpe zbog prekida struje ne mogu da se nadoknade", izjavio je za kosovske medije Naser Grajčevci, načelnik Agencije za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Nedovoljna finansijska sredstva, posebno početna, takodje su razlozi za zatvaranje mnogih poredizeća, a dodatni razlog u trgovini je i monopol velikih trgovačkih centara. U poredjenju sa prethodnim godinama, zatvaranje preduzeća je u porastu, rekao je Grajčevci.

Analitičari očekuju da će obavezno opremanje firmi fiskalnim kasama dodatno smanjiti broj postojećih preduzeća.

U izveštaju Svetske banke "Kako voditi posao", Kosovo je svrstano na 163. mesto (od ukupno 183) po pogodnostima za započinjanje novog posla.

Kako bi makar malo popravila stanje, kosovska Agencija za pomoć malim i srednjim preduzećima od danas organizuje nedelju malog i srednjeg biznisa. Cilj manifestacije je stvaranje povoljnih uslova za poslovanje.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Biznis u kolapsu na Kosovu

Izvor: Blic, 11.Maj.2010

Oko 1.000 preduzeća svake godine bude zatvoreno na Kosovu, a među glavnim razlozima su nedostatak električne energije, nedostatak finansijskih sredstava i monopol...Prema podacima kosovskog ministarstva trgovine i industrije (MTI), od 100.000 registrovanih preduzeća, svega 40.000 plaća poreze...Zvaničnici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.