Biznis u kolapsu na Kosovu

Izvor: Blic, 11.Maj.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis u kolapsu na Kosovu

Oko 1.000 preduzeća svake godine bude zatvoreno na Kosovu, a među glavnim razlozima su nedostatak električne energije, nedostatak finansijskih sredstava i monopol.

Prema podacima kosovskog ministarstva trgovine i industrije (MTI), od 100.000 registrovanih preduzeća, svega 40.000 plaća poreze.

Zvaničnici MTI su izjavili da su više puta od kosovskog elektroenergetskog sistema KEK tražili saradnju u slučajevima kada preduzeća trpe štetu zbog prekida struje ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lošeg snabdevanja električnom energijom.

"Štete koje preduzeća trpe zbog prekida struje ne mogu da se nadoknade", izjavio je za kosovske medije Naser Grajčevci, načelnik Agencije za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Kosovo je svrstano na 163. mesto (od ukupno 183) po pogodnostima za započinjanje novog posla (Izvor: Svetska banka)

Nedovoljna finansijska sredstva, posebno početna, takođe su razlozi za zatvaranje mnogih poredizeća, a dodatni razlog u trgovini je i monopol velikih trgovačkih centara. U poređenju sa prethodnim godinama, zatvaranje preduzeća je u porastu, rekao je Grajčevci.

Analitičari očekuju da će obavezno opremanje firmi fiskalnim kasama dodatno smanjiti broj postojećih preduzeća.

Kako bi makar malo popravila stanje, kosovska Agencija za pomoć malim i srednjim preduzećima od danas organizuje nedelju malog i srednjeg biznisa. Cilj manifestacije je stvaranje povoljnih uslova za poslovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.