Bez napretka u razgovorima s MMF-om

Izvor: B92, Beta, 25.Avg.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez napretka u razgovorima s MMF-om

Beograd, Kragujevac -- Posle dva dana razgovora sa MMF-om, za sada nema napretka, saznaje B92. MMF ne insistira samo na povećanju PDV-a, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković.

Misija MMF-a razgovara sa predstavnicima Ministarstva finansija o načinima za popunjavanje budžetskog deficita. Kako B92 saznaje, u razgovorima za sada nije bilo napretka, ali su predstavnici Vlade Srbije optimisti. Premijer Srbije kaže da MMF nije inisitirao samo na povećanju PDV-a, a da će se tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narednih dana utvrditi kako će se nadomestiti manjak u budžetu.

Premijer Mirko Cvetković navodi i da će za predloženu reformu administracije biti potrebne godine. Ipak, premijer je kategoričan da Vlada neće povećavati poreze.

Kako popuniti budžetsku rupu od preko 100 milijardi dinara tema je tehničkih razgovora misije MMF-a i Ministarstva finansija.

S obzirom da je prvi dan razgovora završen tako što je svako ostao na svojim pozicijama, Ministarstvo finansija i MMF sada pokušavaju da usaglase cifre i pronađu rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće za obe strane.

Cvetković kaže da će Vlada ostati pri stavu da nema povećanja poreza.

"Pogrešna je interpretacija da MMF insistira isključivo na povećanju PDV-a, već će to biti ostavljeno da se na tehničkom nivou razgovora utvrdi koji bi to bili elementi”, rekao je Cvetković.

"Stav Vlade Srbije je da se ne ide na povećanje opterećenja privrede i stanovništva novim troškovima, s tim što ćemo razmatrati sve moguće opcije u tom pogledu”, navodi on.

Vlada Srbije je MMF-u iznela plan reforma državne administracije, a premijer navodi da ce su za ozbiljnu reformu potrebne godine.

"Sasvim je pogrešno misliti da ta reforma treba da se završi za tri-četiri meseca. Pogrešno je i da se od nje očekuju neposredni finansijski efekti”, objašnjava Cvetković.

"Ta reforma je nešto u šta moramo da uđemo i nešto što će sigurno trajati nekoliko godina. Da bi smo postigli cilj, mi moramo da znamo šta da radimo za četiri meseca, šta za šest, i tako dalje”, kazao je on.

Krkobabić sa predstavnicima MMF-a

Potpredsednik vlade Jovan Krkobabić razgovarao je sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda o penzijama i penzionom sistemu Srbije u uslovima krize, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade.

Kako se navodi "u pogledu plata i penzija, u narednom periodu neće doći do smanjenja, u čemu je potpredsednik Krkobabić ostao dosledan kao i u prethodnim pregovorima sa MMF-om".

Potpredsednik vlade insistirao je i na mogućnosti da se kod prvih znakova oporavka ekonomije zemlje, iznađe način za podršku penzionerskoj populaciji u granicama mogućih uslova, precizirano je u saopštenju.

Na sastanku je ocenjeno da je ekonomska kriza u Srbiji dala svoj maksimum, ali da će oporavak privrede zahtevati još izvesno vreme i produžiće se u 2010. godini.

Krkobabić je rekao da su penzioneri podneli svoj deo tereta krize koja je pogodila ceo svet pa i Srbiju.

Šef misije MMF za Srbiju Albert Jeger i njegovi saradnici upoznati su sa planiranim reformama u oblastima penzijsko-invalidskog sistema Srbije, čemu su dali svoju punu podršku.

Podsetimo, do sada je tokom razgovora postignuta saglasnost da je neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta, a premijer Srbije Mirko Cvetković je predstavnicima MMF-a izložio strategiju Vlade, koja podrazumeva reformu javnog sektora radi smanjenja javne potrošnje.

MMF smatra da je ta mera nužnost koja će u srednjem roku dati pozitivne rezultate.

"Zahtev MMF ne previše strog"

Ekonomista Miroslav Zdravković za B92 ocenjuje da, u poređenju sa problemima sa kojima se Srbija suočava, zahtev MMF-a nije previše strog.

"Ako se primenjuje do kraja godine, to bi donelo samo 3,5 milijardi dinara, a u idućoj godini 13 i po milijardi dinara više prihoda, pod pretpostavkom da stvari ne krenu još gore”, smatra Zdravković.

"S druge strane, s obzirom da država u republički budžet mesečno izdvaja 15 milijardi dinara za plate i oko 30 milijardi dinara je fond penzija, sa samo 2,5 odsto njihovog smanjenja imali bismo identičan rezultat ovom povećanju PDV-a”, kaže on.

"Moguća alternativa ovome je da se za tu svotu novca nađe prostora za smanjenje, da li se radilo o kapitalnim izdacima ili o subvencijama – to je stvar mogućnosti da se nađe prostor u budžetu”, ukazuje on.

Zdravković je naveo da je potpuno razumljivo to što su predstavnici MMF-a procenili da je plan reforme državne administracije nedovoljan za smanjenje deficita budžeta.

Zastoj reformi na tom planu Zdravković povezuje sa nestabilnošću svih do sada izabranih vlada, koje zbog toga nisu ispunile obećanja pri preuzimanju mandata.

"MMF je u pravu što se tiče rezultata, jer prvo je potreban ovaj budžetski udar zvani isplata otpremnina, a niko ne garantuje da će se nakon 12 ili 18 meseci, kada stignu rezultati, jednako primenjivati iste mere u smislu daljeg smanjenja broja zaposlenih i racionalizacije”, kaže on.

"Ja bih podsetio da, ako isključimo po dva meseca pre i posle izbora, prosečno trajanje srpske vlade je nekih 14 meseci. Znači, pitanje je koliko je politički stabilna vlada da bi bila kredibilna na duži rok”, rekao je Zdravković.

Podsetimo, Asocijacija malih i srednjih preduzeća ranije je saopštila da će privrednici pristati na eventualno povećanje PDV-a i neće zahtevati povećanje cena, ukoliko Vlada započne borbu sa crnom i sivom ekonomijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.