Misija MMF počela reviziju aranžmana sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2009, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF počela reviziju aranžmana sa Srbijom

BEOGRAD - Predstavnici delegacije Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije postigli su danas saglasnost da je neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta Srbije, saopšteno je iz Vlade posle sastanka.

Najavljeno je da će se u vezi sa tim pitanjem, na tehničkim razgovorima Vlade Srbije i MMF, razmotriti različite opcije.

Premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i delegacija MMF-a konstatovali su da se program koji Vlada sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u najvećoj meri realizuje u skladu sa potpisanim aranžmanom sa MMF-om, saopšteno je iz Vlade posle sastanka.

Predstavnici Vlade predstavili su delegaciji MMF-a, koju predvodi šef misije te međunarodne institucije za Srbiju Albert Jager, mere koje će Vlada preduzeti radi održanja makroekonomske stabilnosti.

Premijer je izložio strategiju koja podrazumeva reformu javnog sektora radi smanjenja javne potrošnje, a predstavnici MMF-a istakli su da je to nužna mera koja će u srednjeročnom roku dati pozitivne rezultate, navodi se u saopštenju.

Ljajić razgovarao sa Misijom MMF-a o socijalnoj politici

Ljajić: Neće biti smanjenja socijalnih davanja i penzija

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas preneo da u Srbiji neće biti smanjenja socijalnih davanja i penzija.

"Neće se smanjivati socijalna davanja i penzije, a uštede ćemo ostvariti racionalizacijom državne uprave", preneo je Ljajić novinarima teme razgovora sa predstavnicima MMF-a.

Ministar je naveo i da su se predstavnici MMF-a interesovali za visinu pojedinih novčanih davanja i mogućnost reforme socijalnog sistema, a da je glavna tema razgovora bio budžetski deficit.

"Bilo je reči o različitim načinima za poravnanje budžetskog deficita i narednih dana u nastavku razgovora odlučićemo koje mere su najprimerenije našim uslovima. One moraju biti efikasne, ali i kredibilne i dugoročno održive", kazao je Ljajić.

Upitan da li su predstavnici MMF-a predložili koje to mere treba da budu, Ljajić je rekao da je delegacija MMF-a ocenila dosadašnje mera, ali da je na Vladi Srbije da donese konačne odluke o punjenju budžetskog deficita.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će biti donet zakon o socijalnoj zaštiti kojim će se preciznije i jasnije definisati sva socijalna davanja, kao i nacrt zakona o penzionom sistemu.

"Socijalna davanja neće biti smanjena, već će se izvršiti njihova preraspodela", istakao je ministar i dodao da su to bile glavne teme razgovora sa predstavnicima MMF-a vezane za njegov resor.

Novi zakon o socijalnoj zaštiti će, prema njegovim rečima, omogućiti da pomoć ide u prave ruke, odnosno da se sprovede stroža kontrola socijalnih davanja.

Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je danas da se delegacija MMF-a posebno interesovala za reforme penzijsko-invalidskog sistema i socijalne zaštite, kao i za dinamiku izmene postojećih i donošenje novih zakonskih rešenja u tim oblastima.

Razgovori

Predviđeno je da predstavnici MMF-a tokom posete Srbiji, koja će se završiti početkom septembra, pored razgovora sa zvaničnicima Vlade Srbije i NBS, obave i razgovore sa predstavnicima privatnog sektora i akademskih krugova.

Misiju predvodi Albert Jeger , koji je predvodio misiju u Srbiji i u martu kada je postignut sporazum o kreditu u vrednosti 2,9 milijarde evra.

Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra.

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.

Izveštaj MMF-a će zavisiti od ocena mera koje Vlada Srbije namerava da preduzme da uravnoteži budžet, čiji deficit će do kraja godine premašiti dogovorenih tri odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP).

Zaduživanje države

Prema najavama iz Vlade, MMF-u će biti predloženo da se saglasi sa povećanjem budžetskog deficita na najmanje 4,5 odsto BDP-a, uz uveravanja da će taj manjak biti pokriven povoljnim zaduživanjem države.

Misiji MMF-a Vlada namerava da predoči plan smanjenja javne potrošnje, koji će se zasnivati na racionalizaciji i efikasnijem radu državne administracije. U toku je procena viška zaposlenih u državnim službama na osnovu koje će se napraviti plan njihovog otpuštanja i obezbeđivanja otpremnina.

Rezervni plan za uravnoteženje srpskog budžeta je povećanje poreza, ali u Vladi procenjuju da do toga neće doći ako se ekonomska kriza ne produbi.

Strani investitori u Srbiji za reformu administracije

Savet stranih investitora u Srbiji (FIC) založio se danas za celovitu reformu javne administracije, koju će Vlada Srbije predložiti u razgovorima sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao meru za smanjenje budžetskih rashoda.

U saopštenju FIC-a se navodi da bi povećanje poreza imalo "jak negativni uticaj na sveukupni ekonomski razvoj, podjednako na strane i domaće kompanije".

Nova poreska opterećenja, kako se dodaje, dovela bi do značajnog pogoršanja uslova poslovanja za kompanije koje redovno izmiruju svoje obaveze, kao i do porasta "sive" ekonomije.

"Želimo da ohrabrimo Vladu da na kraju godine ukine privremeni porez na mobilne usluge, kao što je predviđeno", navedeno je u saopštenju FIC-a i istaknuto da je najbolje rešenje za uravnoteženje budžeta nastavak reformi i unapređenje efikasnosti javnog sektora.

Očekivanja FIC-a su da će u vreme ekonomske krize biti uložen maksimalni trud da se stvori održiv makroekonomski okvir u Srbiji.

FIC okuplja više od 120 kompanija koje posluju u Srbiji.

Mladenović: Dolazak MMF neće poboljšati situaciju

Portparol Demokratske stranke Srbije (D S S) Andreja Mladenović ocenio je danas da dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiju neće doprineti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji.

Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da Vlada Srbije u pregovore sa MMF-om ulazi sa nejasnom platformom i bez ikakvog rešenja kako da se prevaziđe ekonomska kriza u Srbiji.

"Pregovori vlade i MMF-a doneće samo još restriktivnije mere koje će pogoditi najsiromašniji sloj stanovništva", ocenio je Mladenović i napomenuo da se i dalje ne zna šta se od Srbije traži za uzvrat kako bi dobila kredit od MMF.

Prema mišljenju Mladenovića, Vlada Srbije nema adekvatno rešenje za saniranje budžetskog deficita koji će, kako je ocenio, do kraja godine dostići 150 miiljardi dinara.

"Vlada funkcioniše kao raštimovani orkestar bez ideje kako da se zaustavi ekonomski sunovrat Srbije", rekao je Mladenović i dodao da je Srbija zbog takve politike u sve većim problemima, koji se ogledaju u padu proizvodnje, izvoza, sve većim brojem štrajkova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinju razgovori Vlade i MMF-a

Izvor: Poslovni magazin, 24.Avg.2009

Hoće li biti prihvaćen veći deficit?Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu počinje drugu reviziju tekućeg stand by aranžmana sa Srbijom.Delegacija MMF-a sastaće se sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministarkom finansija Dianom Dragutinović i ministrom za rad i socijalnu politiku...

Nastavak na Poslovni magazin...

Misija MMF počela reviziju stend baj aranžmana sa Srbijom

Izvor: TV Avala, 24.Avg.2009

Misija Međunarodno monetarnog fonda (MMF) počela je danas drugu reviziju tekućeg stend baj (stand by) aranžmana sa Srbijom razgovorima sa predstavnicima Narodne banke Srbije (NBS), rečeno je agenciji Beta u centralnoj banci.

Nastavak na TV Avala...

Misija MMF počela reviziju stend baj aranžmana sa Srbijom

Izvor: NaDlanu.com, 24.Avg.2009

BEOGRAD, 24. avgusta 2009. (Beta) - Misija Međunarodno monetarnog fonda (MMF) počela je u ponedeljak drugu reviziju tekućeg stend baj (stand by) aranžmana sa Srbijom razgovorima sa predstavnicima Narodne banke Srbije (NBS), rečeno je agenciji Beta u centralnoj banci. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

MMF prihvatio veći deficit

Izvor: RTS, 24.Avg.2009

Neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta Srbije, zaključeno posle prve runde razgovora predstavnika MMF-a i Vlade. Neće biti smanjenja socijalnih davanja i penzija, poručio Rasim Ljajić. Vlada traži povećanje budžetskog deficita na 4,5 odsto BDP, a zauzvrat nudi smanjenje državne administracije...

Nastavak na RTS...

Bez napretka u razgovorima s MMF-om

Izvor: B92, 25.Avg.2009, 20:00

Beograd, Kragujevac -- Posle dva dana razgovora sa MMF-om, za sada nema napretka, saznaje B92. MMF ne insistira samo na povećanju PDV-a, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković...Misija MMF-a razgovara sa predstavnicima Ministarstva finansija o načinima za popunjavanje budžetskog deficita. Kako B92...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.