Bez drastičnih padova i skokova akcija

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez drastičnih padova i skokova akcija

BEOGRAD - Novim merama nadležnih organa vrednost akcija na Beogradskoj berzi neće više moći u toku jednog dana da fluktuira kao do sada, odnosno da se smanji ili poveća za 20 odsto. Takođe, neće više biti dozvoljena prodaja samo jedne deonice, već će se transakcije obavljati u određenim lotovima ili svežnjevima od 50 ili 100 vrednosnih papira. Ovo su glavne mere koji bi u narednim nedeljama mogle da budu uvedene na domaćem tržištu hartija od vrednosti kako bi se i zaštitilo od negativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uticaja sa svetskih berzi. U brokerskim krugovima se pominje da ove mere nisu rezultat finansijske krize u svetu jer se ona slabo kod nas oseća.

- Reč je o potezima o kojima se duže razmišlja i više su posledica dostignutog razvoja berze, a ne uticaja spolja. Ipak ove mere će imati i efekat ukoliko iz inostranstva naiđe neki „cunami“ ka Beogradskoj berzi. Neće se desiti da deonice izgube u jednom dana po 20 odsto, već samo nekoliko procenata, a biće i sprečeno da prodaja jedne akcije obori njihovu vrednost - navodi jedan od brokera.

Juče je na Beogradskoj berzi indeks najlikvidnijih akcija „beleks 15“ opet pao za 1,75, a „beleks lajn“ za 1,42 odsto.

Inače jedinice svih 13 investicionih fondova i dalje su u padu. Najveći pad u četvrtak, 2. oktobra, zabeležio je fond KD Ekskluziv - 1,29 odsto, dok je istovremeno najmanji minus imao balansirani fond Hipo balans - od 0,11 odsto. Ukupna vrednost imovine 13 fondova je 2,52 milijarde dinara.

Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Veroljub Dugalić poručio je juče građanima koji štede novac u bankama da su njihovi ulozi sigurni i da nema razloga da ih povlače. Dugalić je povodom finansijske krize na svetskom tržištu ocenio da u Srbiji ne postoje razlozi za strah od krize sličnih razmera.

Indirektne posledice mogu se, prema njegovim rečima, ispoljiti kroz rast kamatnih stopa, ali će banke u saradnji sa Narodnom bankom Srbije učiniti sve da te promene budu što manje. Dugalić je objasnio da nema razloga za strah za štedne uloge u srpskim bankama jer one imaju najveću adekvatnost kapitala u Evropi, a to znači da svojom imovinom garantuju za depozite građana i privrede koje se nalaze kod njih.

„Obavezne rezerve omogućavaju bankama da ispune sve obaveze koje imaju prema klijentima, banke su visoko likvidne i mogu uredno da završavaju obaveze“, rekao je on.

Dugalić je naglasio i da su sve banke u Srbiji domaće banke, koje posluju nezavisno od banaka iz inostranstva koje su njihovi osnivači i vlasnici, kao i da NBS sprovodi kontrolu rada i zakonitosti u poslovanju banaka u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.