Beskamatni krediti i za projekat masovne stanogradnje

Izvor: S media, 11.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskamatni krediti i za projekat masovne stanogradnje

Građani Srbije koji ni od oktobra ne budu mogli da kupe stan po tržišnim uslovima i uz pomoć veoma povoljnih stambenih kredita koje je nedavno najavio ministar Mlađan Dinkić, trebalo bi da sačekaju proleće, kada će početi projekat „masovne stanogradnje“. Kako „Blic“ saznaje, gotovo identični zajmovi biće ponuđeni i kupcima jeftinih stanova.

Subvencionisanje stambenih kredita za novogradnju, čiju će kamatu u prve tri godine plaćati država, a čiji je rok >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << otplate 30 godina, samo je uvod u projekat masovne stanogradnje. Očekuje se da će posle Dinkićevog programa biti povećana prodaja stanova po tržišnim uslovima, čime bi građevinski sektor trebalo da stekne likvidnost, neophodnu pred projekat izgradnje jeftinih stanova.

- I kupovina jeftinih nekretnina biće obavljena na isti način. Naša ideja je i da se ovi stanovi kupuju uz pomoć subvencionisanih kredita, čiju kamatu kupci ne bi plaćali u prve tri godine. Takođe, dogovor je da subvencionišemo i kamate za projektno finansiranje građevinskih firmi – kaže izvor „Blica“, član radne grupe koja radi na projektu masovne stanogradnje. On dodaje će investitori izgradnje jeftinih stanova biti građevinske firme i Republička direkcija za građevinsko zemljište.

Ukoliko Vlada Srbije bude odobrila ovaj projekat, stanovi će biti građeni u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Nakon preliminarnog javnog konkursa za investitore, koji će biti raspisan u celoj Srbiji, znaće se u kojim će se još mestima graditi jeftine nekretnine. U zavisnosti od njihovog interesovanja, koje bi trebalo da bude najbolji pokazatelj potražnje za stanovima, biće izabrani gradovi u kojima će se oni graditi.

- Projekat će finansirati banke, za koje će takođe biti raspisan preliminarni javni poziv. Koje kompanije će graditi ove objekte, odlučiće upravo bankarski sektor i to na osnovu boniteta građevinskih preduzeća - kaže naš izvor.

Radna grupa još utvrđuje kriterijume po kojima će građani moći da kupe stan. Izvesno je da će to biti samo kreditno sposobni, kao i da na ovom konkursu neće imati šta da traže oni koji u svom vlasništvu već imaju krov nad glavom. Uskoro bi trebalo da bude odlučeno i da li će neke grupe stanovništva imati prioritet prilikom konkursa.

- Ostalo je i da se dogovorimo sa lokalnim samoupravama oko umanjivanja naknade za opremanje građevinskog zemljišta - kaže Nemanja Komazec, predsednik radne grupe za izradu ovog projekta.

Kako saznajemo, besplatnog ustupanja zemljišta lokalnih samouprava neće biti, već će investitori morati da ga kupe po tržišnim uslovima.

Država će da odredi maksimalnu cenu

- Još ne znamo da li će lokalne samouprave smanjiti cene opremanja građevinskog zemljišta i ne možemo da pričamo koliko će koštati kvadrat. Izvesno je da će cena u Beogradu biti različita jer će zavisiti od zone u kojoj se bude gradilo naselje. Tako će biti i u Nišu i u Novom Sadu, dok će u ostalim gradovima ona biti jedinstvena. Država će odrediti maksimalnu cenu kvadrata, iznad koje investitori neće moći da prodaju stanove - kaže Nemanja Komazec.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.