Beogradska berza: U fokusu akcije Komercijalne banke

Izvor: GdeInvestirati.com, 13.Nov.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: U fokusu akcije Komercijalne banke

BEOGRAD - Prekid negativne serije oba indeksa, kao i rast prometa, obeležili su današnje trgovanje na Beogradskoj berzi.

Nakon pet trgovačkih dana, indeks najlikvidnijih akcija, imao je najzad pozitivan predznak. Naime, dnevni rast iznosio je 0,94 odsto pa je Belex15 okončao dan na koti od 692,71 indeksnih poena. Širi pokazatelj stanja na tržištu hartija, indeks Belexline poskočio je za 0,71 odsto na 1.376,20 poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama porastao je >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << za nepunih 140 odsto na 72,2 miliona dinara.

Promet vlasničkim hartijama jeste porastao, ali su za to bile najzaslužnije dve veće transakcije običnim akcijama Komercijalne banke (KMBN). Preko 65 odsto ukupnog prometa ili 47,1 miliona dinara, ostvareno je po ceni od 2.650 dinara po akciji, uz dnevni rast od 2,71 odsto. Od ostalih vlasničkih hartija iz bankarskog sektora, samo su još obične akcije AIK banke (AIKB) upisale 2,1 miliona dinara prometa, po prosečnoj ponderisanoj ceni od 1.873 dinara, za 0,48 odsto većoj u odnosu na prethodni dan.

Posle jučerašnjeg pada na godišnji minimum, akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS) zabeležile su oporavak. Nepunih 7 miliona dinara prometa, ostvareno je po prosečnoj ceni od 847 dinara, pa je rast iste iznosio 1,44 odsto. Solidan promet od preko 5,8 miliona dinara imale su akcije Galenike Fitofarmacije (FITO). Na kraju dana „počišćena“ je sva ponuda po ceni od 3.650 dinara, pa je dnevni skok iznosio 1,11 odsto. Od hartija kojima se trguje na Prime Listingu, samo su akcije Sojaproteina (SJPT) registrovale korekciju. Dnevni pad cene iznosio je 0,74 odsto, jer je po prosečnoj ceni od 674 dinara isprometovano ovim vlasničkim papirima u vrednosti od 1,9 miliona dinara. Više od 1,44 miliona dinara prometa, upisale su akcije Energoprojekt holdinga (ENHL), ali se cena od 904 dinara nije menjala. Vredne pomena su i akcije Alfa Plama (ALFA) koje su upisale sličnih, 1,4 miliona dinara prometa u samo jednoj transakciji zbog koje je cena porasla za 1,65 odsto na 16.700 dinara. Malo je nedostajalo da i akcije Imleka (IMLK) kojima se trguje na Open Marketu berze, „preskoče“ milion dinara prometa, ali je cena od 4.400 dinara ostala nepromenjena. Na MTP segmentu berze izdvojile su se akcije Niške mlekare (MLNI) sa prometom od 2,2 miliona dinara, koji je ostvaren po ranije dostignutoj ceni od 1.573 dinara.

Solidan promet od skoro 51 hiljada evra zabeležile su obveznice stare devizne štednje, zahvaljujući pre svega seriji A2016.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.