Beogradska berza: Akcije NIS-a ostvarile najveći promet

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Okt.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Akcije NIS-a ostvarile najveći promet

BEOGRAD - Na sredini trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, promene oba indeksa imale su negativan predznak.

Ukupna realizacija u trgovanju akcijama je porasla u odnosu na juče, ali je dostignuti saldo od 27,6 miliona dinara i dalje prilično skroman. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 skliznuo je za 0,65 odsto na 702,01 poena, dok se za gotovo identični procenat indeks Belexline spustio na nivo od 1.390,86 indeksnih poena.

Samo jedna transakcija u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << je 5.000 običnih akcija Komercijalne banke (KMBN) promenilo vlasnika, bila je dovoljna za najveći promet na tržištu u iznosu od 12,6 miliona dinara. Zbog pada cene od 2,32 odsto, indikativna cena za sutrašnje trgovanje iznosiće 2.525 dinara. Pad cene od preko dva odsto na 950 dinara zabeležile su i prioritetne akcije iste banke (KMBNPB), ali je promet iznosio samo 0,5 miliona dinara. Od hartija iz bankarskog sektora, iole veći promet imale su i obične akcije AIK banke (AIKB), koje su skliznuvši za 1 odsto na 1.866 dinara upisale 0,7 miliona dinara.

Najveći promet od vlasničkih hartija kompanija iz realnog sektora, imale su akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS). Isprometovano je preko 7.000 akcija po prosečnoj ceni od 875 dinara, što predstavlja dnevni pad od 0,34 odsto, pa je ukupan promet iznosio 6,3 miliona dinara. Solidan promet od 1,7 miliona dinara registrovale su akcije Alfa Plama (ALFA) uz rast cene od 6,22 odsto na 17.000 dinara, odmah nakon jučerašnjeg velikog pada iste. Zbog odluke direktorke Beogradske berze o dnevnoj promeni zone fluktuacije, akcije Građevinarprojekta iz Niša (GPRN) uzletele su za 260,5 odsto na 3.605 dinara, pri čemu je ostvareni promet iznosio 1,3 miliona dinara. Sudeći po strukturi vlasništva pomenute kompanije čijim akcijama se trguje na MTP segmentu tržišta, nezvanično, Akcionarski fond je prodao preko 15 odsto akcija, kojima je ovo prvo registrovano trgovanje u poslednjih godinu dana. Na Prime Listingu berze, minimalnu korekciju cene od 0,21 odsto na 948 dinara, upisale su akcije Energoprojekt holdinga (ENHL), dok je promet iznosio 0,6 miliona dinara. Nešto nižu realizaciju od 0,5 miliona dinara imale su akcije Aerodroma Nikola Tesla (AERO), uz rast cene za 0,3 odsto na 848 dinara.

Obveznice stare devizne štednje registrovale su minimalan promet koji nije vredan pomena.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.