Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Avg.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

BBUXELLES - Pregovori Beograda i Prištine u Bruxellesu ušli su u sedmi sat, do sada je dogovoreno rešenje za telekomunikacije, a do kraja ove runde očekuje se postizanje paketa sporazuma koji uključuju još i Zajednicu srpskih opština, energetiku i most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Trenutno je u toku trojni razgovori premijera Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Ise Mustafe i visoke predstavnice EU Federcke Mogherini, koji su usledili nakon niza bilaterlanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << susreta otpočetih jutros posle 10 sati.

Do sada je poznato da je postignuto rešenje o telekomunikacijama, prema kome će Srbija će imati svoju kompaniju na prostoru KiM i građani će koristiti telefonske usluge kao i do sada, po istom sistemu tarifiranja i načinu biranja brojeva kao i u centralnoj Srbiji.

Da je dogovor o telekomunikacijama postignut novinarima u Bruxellesu saopštio je v.d. direktora Kancelarije za koordinaciju u pregovorima s Prištinom Dragan Vladisavljević, koji je, međutim, istakao, da se insistira na paketu dogovora i da veruje da će on biti potpisan, ukoliko budu postignuta preostala tri dogovora - o ZSO, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

"Dobra vest je da je pitanje telekomunikacija rešeno. Mi smo po ovom pitanju izuzetno zadovoljni. Srbija će imati svoju kompaniju na prostoru KiM i moći će da koristi telefonske usluge kao i do sada, po istom sistemu tarifiranja i načinu biranja brojeva kao i u centralnoj Srbiji", rekao je Vladisavljević, konstatujući da će Srbima koji žive na KiM takvo rešenje doneti boljitak.

Upitan ko će tražiti pozivni broj za Prištini, on je objasnio da će tražiti Austija, ali uz proceduru koja praktično znači da će ta zemlja samo inicirati proceduru umesto da je to radila Republika Srbija.

"To je bio zahtev Prištine, međutim, to ni na koji način na utiče na druga rešenja. Oni dobijaju geografski kod, a to znači kod za područje koje pripada Republici Srbiji", naglasio je Vladisavljević.

Upitan da li sve to znači da je dogovor postignut, Vladisavljević je rekao da jeste i da veruje da će biti potpisan u paketu, ukoliko budu postignuta preostala tri dogovora - o ZSO, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

"Kao što je premijer rekao kada smo se pripremali za razgovor sa vama - ništa nije završeno dok se sve ne dogovori. Ima puno toga što može da dovede do nekih promena", rekao je Vladisavljević novinarima i dodao da se insistira na paketu i da je to zajednički interes sve tri strane.

Pregovori teški, ali verujem u dobre vesti

Vladisavljević kaže i da su pregovori teški, ali da veruje da smo na dobrom putu.

"U ovom trenutku ne možemo reći da smo sigurni u dogovore, ali nalazimo se na dobrom putu i verujem da će premijer večeras izaći sa dobrim vestima kada se bude susreo sa vama", kazao je Vladisavljević novinarima u Briselu.

Vladisavljević je rekao će premijer Srbije pokušati da ostvari i zaštiti interese naše države i Srba na prostoru KiM i da dođe do kompromisnih rešenja.

On je ocenio da se od jutros vode izuzetno teški razgovori, da su bili mahom bilateralni sa predstavnicima EU i se razgovara o četiri ključna pitanja, od kojih je "svakako za nas najvažnije ZSO".

Kako je dodao razgovara se i o telekomunikacija, o čemu je dogovoreno rešenje, kao i o energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

"Kada je reč o ZSO, moram da kažem da je to za nas izuzetno važo pitanje i oko toga pokušavamo da rešimo pitanja koja se odnose na organe, ciljeve zajednice, na pitanje finansiranja, vlasništva ZSO nad imovinom i na brojna druga pitanja koja su ključna za njeno funkcionisanje i za naš narod na prostoru KiM" podvukao je Vladisavljević.

Dodao je da je važno i pitanje energetike, i naznačio da se o tome vode razgovori koji se pre svega tiču imovine.

"Smatram da u ovom slučaju premijer posebno insistira na pitanju imovine naseg enegetskog sistema koja se u ovoj fazi ne rešava, već sva rešenja u oblasti energetike treba da ostanu po pitanju upravljanja i korišćenja energetskog sistema" podvukao je on.

Kad je reč o mostu, za razliku od izjava koje se često čuju sa prištinske strane da će most biti otvoren, da su stvari završene i dogovorene, ne može da kaže da u tom smislu ima rešenja, naoe je Vladisavljević i zaključio:

"Očekujem da će se, posebno uz stavove koje naš premijer u ovoj situaciji zauzima u razgovoru sa prištinskom stranom, doći do nekog rešenja koje će pre svega značiti Srbima u njihovom bezbednosnom smislu i koje im obezbediti neku sigurnost, ali i rešiti neka šira pitana, jer se ovo pitanje rešava u paketu sa drugim pitanjima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.