Benzin jeftiniji  za samo tri dinara

Izvor: Blic, 22.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzin jeftiniji za samo tri dinara

Vlada Srbije bi trebalo na sednici ove nedelje da donese odluku kada će povećati akcize na duvan i naftne derivate - izjavio je juče državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić. Zbog kretanja na svetskom tržištu nafte, gorivo u Srbiji bi prema današnjem preseku cena moglo da pojeftini za sedam dinara. Stručnjaci smatraju da Vlada nije bila dosledna, jer nije smanjila akcize kada je nafta rasla do skoro 150 dolara za barel.



Da li će i koliko poskupeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gorivo zavisiće ne samo od akciza već i od kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu, rekao je Ilić, komentarišući najavu premijera Srbije Mirka Cvetkovića da će Vlada povećati akcizu na gorivo za četiri dinara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je kao razlog za korekciju akciza naveo nedostatak para za održavanje puteva i dodao da je ova promena usledila nakon pada cene barela nafte u svetu.

U Ministarstvu finansija su nam rekli da ovo ministarstvo Nacrtom zakona o izmenama Zakona o akcizama predlaže povećanje akcize za četiri dinara za motorni benzin i dizel gorivo, tako da se akciza na sve vrste motornog benzina sa sadašnjih 35,91 din/l povećava na 39,91 din/l, a akciza na sve vrste dizel goriva sa sadašnjih 19,10 din/l povećava se na 23,10 din/l, dok se akciza na tečni naftni gas za pogon motornih vozila povećava za nešto manje od jednog dinara, tako što se sa sadašnjih 11,01 din/kg povećava na 12 din/kg.

Ivan Nikolić, analitičar Ekonomskog instituta, objašnjava za „Blic” kako se cena goriva formira i kaže da mi imamo najveća fiskalna zahvatanja u okruženju i da su ona jednaka onima koje imaju zemlje zapadne Evrope.

- Fiskalna davanja kod nas definitivno prelaze 50 odsto ukupne cene goriva. Najveći broj zemalja koriguje akcize i kada cena nafte raste, jer uglavnom imaju članove zakona gde se kaže kada se to može uraditi. Mi smo, međutim, brže-bolje požurili da promenimo akcizu kada je nafta pojeftinila. Kako se cena formira tako što se na nabavnu cenu doda akciza, pa se ona uveća za 18 odsto zbog PDV-a, poskupljenje finalne cene neće biti četiri, veće negde oko 4,75 dinara - objašnjava Nikolić.

Predsednik Upravnog odbora AD „Nafta” Nebojša Atanacković kaže da su se do ove godine akcize menjale kvartalno, a od ove se menjaju jednom godišnje, te da je poslednja promena izvršena u februaru.

- Sa ovom novom odlukom verovatno će biti potrebno opet promeniti zakon ili sačekati februar naredne godine. Kada bi se povećanje akcize sada desilo, bilo bi to protiv propisa. Međutim, moguće je da će to moći da se sprovede i pošto se radi o merama koje Vlada namerava da sprovede zbog krize - ističe Atanacković.

Kako je objasnio premijer Cvetković, ukoliko narednih dana dođe do skoka cene nafte, akcize će biti smanjene.

Ipak, ako je objašnjenje za povećanje akciza drastično pojeftinjenje nafte u svetu, postavlja se pitanje zašto one nisu smanjivane letos kada je barel koštao čak 147 dolara.

- Tada je objašnjenje bilo da će smanjenje akciza negativno uticati na budžet, a sada kažu da je ovo dobar trenutak za povećanje - kaže Atanacković.

On takođe navodi da bi u ovom trenutku cena goriva kod nas pala za oko sedam dinara, ali ne isključuje mogućnost i da to pojeftinjenje bude manje jer je do nove korekcije ostalo još nedelju dana, a do tada bi moglo da dođe i do skoka cene nafte na svetskom tržištu.

- Baš zbog toga što cena barela nafte drastično pada poslednjih dana, može da se desi da u narednih nekoliko dana znatno poskupi. Ali to niko ne zna. Znate da je letos bilo prognoza da će ovaj energent koštati 200 evra do kraja godine, a vidite šta se desilo - objašnjava Atanacković.

Da su se stekli uslovi za novo pojeftinjenje naftnih derivata kod nas potvrđuje i Božo Stanišić iz naftne kompanije „Petrobart Avia”.

- Očekujem da sniženje bude negde oko sedam dinara, ali ipak treba sačekati do ponedeljka za preciznu cenu. Ovo povećanje akcize se verovatno pravi da bi se napunio budžet, mada se one nisu smanjivale kada je cena nafte bila jako visoka. Očigledno je da su sredstva za budžet uvek potrebna - kaže Stanišić.

Eventualno kršenje zakona kod promena akciza predstavlja manji deo problema, a Zorana Mihajlović-Milanović kaže da će država sigurno pronaći nekakav zakonski okvir da sprovede ovu odluku u delo.

- Uvek se može doneti uredba o tome na primer. Država na ovaj način pokušava da ubira veći deo prihoda preko naftnih derivata, a akcize su i pre bile visoke u strukturi cene. U svakom slučaju, to za energetski sektor nije dobro - objašnjava Mihajlović-Milanović.

Postojeće cene goriva i moguća pojeftinjenja

derivat

stare cene

moguće cene bez povećanja akcize

sa uvećanom akcizom

MB i BMB 95

96,75

89,75

94,50

D-2

81,67

74,67

79,42

Eko-dizel 3

85,03

78,03

82,78

Evrodizel

88,97

81,97

86,72

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada ove nedelje o akcizama

Izvor: EMportal, 22.Okt.2008

Vlada Srbije bi trebalo na sednici ove nedelje da donese odluku kada će povećati akcize na duvan i naftne derivate, izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić i ukazao da je moguće da gorivo u Srbiji neće poskupeti ako cena nafte u svetu nastavi da pada.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.