Belorusija traži 2 mlrd. $ zajma

Izvor: B92, 22.Dec.2012, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija traži 2 mlrd. $ zajma

Minsk -- Belorusija je zatražila još dve milijarde dolara zajma od Rusije koja joj je od 2011. već obezbedila 3,6 milijardi dolara kredita.

Belorusija, čija se podržavljena ekonomija oslanja na jeftine ruske energente i subvencije, mora da u 2013. vrati kreditorima više od tri milijarde dolara od ukupno 12 milijardi dolara nagomilanog spoljnog duga, prenela je novinska agencija Rojters.

"Rekao sam im, razmislite, ako smo rodjena braća, moramo se pomagati u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krize", rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko studentima Beloruskog državnog univerziteta informatike i elektronike, govoreći o nedavnim susretima s ruskim predsednikom i premijerom u Moskvi.

"Potrebno nam je par milijardi dolara kredita da bismo modernizovali naša preduzeća", ukazao je Lukašenko i dodao da je od Rusije dobio obećanje da će povećati isporuke nafte beloruskim rafinerijama na 23 miliona tona u 2013, sa 21,5 miliona tona u ovoj godini.

Zahvaljujući jeftinoj ruskoj nafti Belorusija je u prvoj polovini godine povećala izvoz naftnih derivata za 40 odsto i time obezbedila pozitivan spoljnotrgovinski saldo i uvećala domaće devizne rezerve.

Rusko ministarstvo energetike je, medjutim, opovrglo tu tvrdnju Lukašenka.

"Informacija o dogovoru o isporukama 23 miliona tona ruske nafte u Republiku Belorusiju u 2013. ne odgovara stvarnosti", navedeno je u saopštenju ministarstva i dodato da je ruska strana ponudila isporuke od 18,5 miliona tona.

Antikrizni fond Evroazijske ekonomske zajednice (EvrAzEs), koji kontroliše Rusija, odobrio je Belorusiji 2,6 milijardi dolara kredita i nedavno obećao još 880 miliona dolara, ali Lukašenko ističe da je to malo za modernizaciju beloruske ekonomije, za čije je najveće aktive u procesu privatizacije zainteresovana Moskva.

U potrazi za refinansiranjem Belorusija razmatra mogućnost emitovanja evroobveznica u vrednosti od 500-600 miliona dolara i traži novi kredit od Medjunarodnog monetarnog fonda koji vlastima u Minsku postavlja uslov da počnu liberalizaciju ekonomije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bjelorusija traži 2 mlrd. $ zajma

Izvor: Capital.ba, 23.Dec.2012, 07:51

MINSK, Bjelorusija je zatražila još dvije milijarde dolara zajma od Rusije koja joj je od 2011. već obezbijedila 3,6 milijardi dolara kredita. Bjelorusija, čija se podržavljena ekonomija oslanja na jeftine ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.