Beli vitez za posrnule banke: Nismo gotovi sa kolapsima

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 20:51

"Beli vitez" za posrnule banke: "Nismo gotovi sa kolapsima"

Legenda investiranja Voren Bafet veruje da bi moglo biti još propadanja banaka u budućnosti, ali štediše, kako je kazao, nikada ne bi trebalo da brinu.

"Nismo završili sa propadanjem banaka, ali štediše nisu imale krizu", rekao je predsedavajući Berkšir Hetaveja za CNBC iz Tokija, prenosi Investitor.

"Banke propadaju. Ali štediše neće biti pogođene", siguran je Bafet.

Kolaps Banke Silicijumske doline (SVB) i Signačer banke prošlog meseca — >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugog i trećeg najvećeg bankrota banaka u istoriji SAD-a — podstakao je vanrednu akciju spašavanja od strane regulatora, koji su garantovali za sve depozite u propalim zajmodavcima i omogućili dodatno finansiranje za posrnule banke.

Kako ga zovu "Čudo od Omahe", kazao je da su neke od "glupih" stvari koje banke povremeno rade postale otkrivene tokom nedavnog perioda, uključujući neusklađenu imovinu i obaveze, kao i upitno računovodstvo.

"Bankari su bili u iskušenju da to rade oduvek. Računovodstvene procedure su navele određene bankare da urade neke stvari koje su malo pomogle njihovoj sadašnjoj zaradi i izazvalo ponavljajuće iskušenje da ipak dobije malo veći raspon u evidenciji, malo više od zarade", naveo je Bafet.

On je kazao da će neki bankari nastaviti s takvim ponašanjem i da će to staviti deoničare u opasnost.

Ali, 92-godišnji investitor je rekao da je postojao nepotreban strah i panika da će štediše izgubiti svoj novac, kada je sistem postavljen da štiti depozite cele zemlje.

"Troškove FDIC-a snose banke. Banke federalnu vladu nikada nisu koštale ni centa. Javnost to ne razume", rekao je Bafet. "Niko neće izgubiti novac na depozitu u američkoj banci. To se neće dogoditi… ne morate glupu odluku menadžera pretvarati u paniku svih građanina Sjedinjenih Država, zbog nečega zbog čega ne treba paničiti".

Naglasio je da je ključno da banke zadrže poverenje javnosti i da to poverenje mogu da izgube za nekoliko sekundi, što se pokazalo nedavno.

Bafet je u prošlosti bio "beli vitez" za posrnule banke. Pomogao je Goldman Saksu sa infuzijom u gotovini od 5 milijardi dolara nakon propasti Lehman Brothers-a 2008. godine. Bafet je 2011. ubrizgao 5 milijardi dolara u tada posrnulu Bank of America, pokazujući da ipak veruje u američki bankarski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.