Bela kuća zapretila: Ukinućemo vam zaštitu za patente

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 20:23

Bela kuća zapretila: Ukinućemo vam zaštitu za patente

Bela kuća upozorila je farmaceutske kompanije da, ako cene određenih lekova bude previsoke, može da ukine zaštitu njihovih patenata.

Bela kuća upozorila je i da može da dozvoli rivalima tih kompanija da prave sopstvene verzije tih lekova.

Prema objavljenom planu, američka vlada razmotriće mogućnost da u takvim slučajima prepusti konkurentima da ih proizvode u nadi da će smanjiti cenu, preneo je AP.

Američki predsednik Džozef Bajden obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će taj potez sniziti cene.

"Preduzimamo veoma važan korak ka okončanju dizanja cena tako da ne morate da plaćate više cene za lek koji vam je potreban", rekao je on, obraćajući se poreskim obveznicima.

Bela kuća je istakla da plan, koji je predložila administracija, navodi na to da bi patent leka mogao da bude ugrožen, ako njegova cena bude nedostižna Amerikancima.

"Prvi put ikada, visoka cena tog leka koji finansiraju poreski obveznici biće faktor koji određuje da lek nije dostupan javnosti pod razumnim uslovima", rekla je Bajdenova savetnica za unutrašnju politiku Nira Tanden.

Zvaničnici Bele kuće nisu hteli da imenuju lekove koji bi mogli biti na meti, ali će postojati period javnog razmatranja od 60 dana. Prema oceni američke agencije, ako plan bude usvojen, proizvođači lekova skoro sigurno će ga osporiti na sudu.

To je najnoviji predlog o zdravstvenoj politici Bele kuće koja se sprema da borbu sa cenama lekova stavi kao centralnu temu u kampanji za predsedničke izbore naredne godine.

Bajden često govori o ograničenju insulina od 35 dolara za upisane u sistem zdravstvene zaštite Mediker, koje je stupilo na snagu ove godine, kao i o planu da vladini zvaničnici pregovaraju o nekim cenama lekova koje Mediker plaća po prvi put u istoriji.

Federalna vlada, međutim, nikada nije preduzela takav potez protiv patenata, ali neki demokratski poslanici, uključujući senatorke Elizabet Voren iz Masačusetsa i Ejmi Klobučar iz Minesote, poslednjih godina su lobirali da to bude urađano sa određenim lekovima.

Dugo se raspravljalo o uslovima za to kako će ta prava biti korišćena, a farmaceutske kompanije odbacile su ideju da su same cene dovoljne da Vašington interveniše protiv patenta leka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.