Bankrotirao Tomas Kuk, 150.000 turista u svetu neko treba da vrati kućama

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrotirao "Tomas Kuk", 150.000 turista u svetu neko treba da vrati kućama

Jedan od najvećih svetskih tur operatera "Tomas Kuk" objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.
Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom.

Potrebno je sa letovanja vratiti sto pedeset hiljada britanskih turista koji su uplatili aranžmane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preko "Tomasa Kuka", čuvene agencije koja postoji 178 godina.
Kompanija je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju.
Britanska vlada preuzela je na sebe najveću operaciju povratka svojih građana u zemlju ikada, preporučujući turistima da ne prekidaju odmor i ne odlaze na aerodrom u sopstvenom aranžmanu.
"Tomas Kuk" ima 9.000 zaposlenih i 94 aviona, a bankrot ih sve ostavlja bez posla.
Nije jasno da li će se avioni kompanije koristiti za repatrijaciju turista, mada predstavnici vlade polažu nade u to da će uz državnu pomoć iz fondova za hitne intervencije u turizmu kriza biti upravo tako prevaziđena.
Britanski turisti kažu da su u nekim odmaralištima bili zaključani i da im je uprava tražila da sami plate boravak pre napuštanja hotela jer uplate tur operatera obično stižu sa kašnjenjem od 90 dana, što je sada dovedeno u pitanje.

To je, navodno, prevaziđeno i svi turisti moći će da okončaju svoje letovanje i vrate se nazad, barem tako tvrdi britanska vlada u ovom trenutku.
"Tomas Kuk" ima podružnice po celoj Evropi i naročito je snažan u Skandinaviji.
Zapošljava oko 21.000 ljudi širom sveta, od toga 9.000 u Velikoj Britaniji i trenutno njegove usluge koristi 600.000 ljudi.
Za sada nema informacija kako će se bankrot odraziti na delove kompanije izvan Ujedinjenog kraljevstva. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bankrotirao jedan od najvećih svetskih tur operatera

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2019

Jedan od najvećih svetskih tur operatera "Tomas Kuk" objavio je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru...Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom. Potrebno...

Nastavak na Radio 021...

Kolaps "Tomasa Kuka" šokirao turiste i agencije, stotine hiljada putnika zarobljeno

Izvor: RTS, 23.Sep.2019

Nakon što je jedan od najvećih svetskih tur-operatora "Tomas Kuk" objavio bankrot, stotine hiljada putnika ostali su zarobljeni na svetskim destinacijama i traže mogućnost da se vrate kućama. Ćerke-firme u drugim zemljama traže pomoć, a hotelijeri na mnogim destinacijama su zabrinuti zbog...

Nastavak na RTS...

Najveća evakuacija Britanaca od povlačenja iz Dankerka

Izvor: RTS, 23.Sep.2019

Dok se sprema rasprodaja jednog od najvećih svetskih tur-operatora "Tomasa Kuka", koji je danas proglasio bankrot, opozicija u Britaniji poziva čelnike kompanije da vrate bonuse. Vladu Borisa Džonsona kritikuju što nije finansijski pomogla. Iz vlade su saopštili da je operacija "Materhorn"...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.