Bankrotirala jedna od najvećih nemačkih kompanija

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 20:33

Bankrotirala jedna od najvećih nemačkih kompanija

Klingel grupa iz Pforzheima je u maju podnela zahtev za stečaj.

Kompanija je jedna od najvećih kompanija za poštu u Nemačkoj, sa istorijom koja datira još od 1923. godine. Oko 1.600 zaposlenih pogođeno je aktuelnim dešavanjima, pišu nemački mediji.

Pre samo nekoliko decenija, porudžbina poštom bila je popularna alternativa fizičkoj maloprodaji.

Vesti o nelikvidnosti nisu novost za nemačko tržište. Velika imena poput Peek & Cloppenburg, Gerri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veber, Gortz i Ahlers AG proglasila su bankrot. Razlozi su bili veoma slični, a Klingel grupa je navela i da je bankrot posledica inflacije, pažljivijeg trošenja novca i posledica rata u Ukrajini.

Korak u stečaj na sopstvenu odgovornost kompanije bio je neizbežan. Takođe je odlučeno da se sada preduzme ovaj korak kako bi se što bolje iskoristile mogućnosti restrukturiranja.

"Kao i cela industrija poštom, Klingel grupa se već godinu dana suočava sa ogromnim izazovima. Sveukupno ekonomsko okruženje se enormno promenilo", rekao je izvršni direktor K-Mail Order GmbH&Co.

Time je oko 1.600 zaposlenih u neizvesnosti.

"Trenutno radimo na konkretnim merama restrukturiranja zajedno sa stručnjacima i odmah ćemo obavestiti naše zaposlene čim budu utvrđene okolnosti", rečeno je iz uprave kompanije.

Deo mera restrukturiranja uključivao je i pronalaženje odgovarajućeg investitora. Ovaj plan je sada propao, navode nemački mediji.

Posao, koji je nastavljen uprkos stečaju, biće potpuno obustavljen sledećeg januara.

Direktori Sven Akel Groos i Sven Christian Andra će napustiti kompaniju.

"Da bismo održali grupu u celini, bio nam je potreban finansijski jak investitor, ali za investitora, nažalost, nema rešenja, pa je odlučeno da se obustavi rad. Ova odluka nikome od nas nije bila laka, ali nažalost nema alternative", rečeno je iz kompanije medijima.

"Trenutno još ispitujemo da li naši brendovi kao što su Klingel, Venz, Mona i Babista mogu opstati", dodaje se.

Neizvesna sudbina zaposlenih

Kada je otvoren stečajni postupak, pogođeni delovi preduzeća zapošljavali su oko 1.600 ljudi.

Prema pisanju nemačkih medija, njih 300 napustilo je kompaniju svojom voljom u poslednjih nekoliko nedelja.

Plate za preostalih 1.300 zaposlenih obezbeđene su za naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bankrotirala jedna od najvećih nemačkih kompanija! Podneli zahtev za stečaj u maju: Neizvesna sudbina zaposlenih

Izvor: Blic, 12.Okt.2023, 09:15

Klingel grupa iz Pforzheima je u maju podnela zahtev za stečaj. Kompanija je jedna od najvećih kompanija za poštu u Nemačkoj, sa istorijom koja datira još od 1923. godine. Oko 1.600 zaposlenih pogođeno je aktuelnim dešavanjima, pišu nemački mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.