Banke moraju da snize kamate

Izvor: B92, 25.Maj.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke moraju da snize kamate

Beograd -- Promenljive kamatne stope kredita koje su banke menjale "u skladu sa svojom politikom" u toku otplate moraće da se vrate na nivo u trenutku zaključenja ugovora.

Amandman ovakve sadržine na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga prihvatio je Odbor za finansije Skupštine Srbije.

Banke će potom imati šest meseci da ispune odredbu o vraćanju kamata na stari nivo. Poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS i član Odbora za finansije Jorgovanka Tabaković objašnjava da je ovaj amandman predložio sam odbor.

Ona objašnjava da "to praktično znači da ako je neko uzeo kredit pre dve godine, sa rokom otplate od 48 meseci, a banka je u međuvremenu neopravdano menjala maržu, odnosno krajnji iznos kamate, moraće da je vrati na nivo koji je imala u momentu zaključenja ugovora".

"Banke su dužne da to isprave do dana primene ovog zakona koji će se odnositi retroaktivno na sve finansijske usluge", kaže Tabakovićeva.

Da je prihvaćen ovaj amandman i da će najverovatnije proći glasanje poslanika, potvrđuje i zamenica predsednika Odbora za finansije Branka Ljiljak (DS). Ona takođe naglašava da će banke morati da smanje kamate koje su neopravdano podizale u toku otplate kredita i stare kamate važiće od trenutka kada zakon za šest meseci stupi na snagu do kraja otplate.

Banke su nepopularne poteze najčešće obrazlagale formulacijama da se kamata menja „u skladu sa poslovnom politikom" ili „promenjenim uslovima na tržištu".

Ovakva svojevolja banaka uglavnom se odnosila na promenljive kamatne stope kod kredita koji nemaju obračunat euribor ili libor. Naravno, na slučajeve kada je kamata podizana zbog rasta euribora, libora ili belibora, amandman ne važi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.