Moguće pojeftinjenje   dinarskih kredita

Izvor: Blic, 14.Nov.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće pojeftinjenje dinarskih kredita

Monetarni odbor Narodne banke Srbije je nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na neizmenjenom nivou od 10 odsto.



Takođe, doneta je i odluka da se bankama od 18. ovog meseca smanji obaveza izdvajanja obavezne dinarske rezerve sa 25 odsto na 20.

Bankari kažu da bi ova odluka trebalo da doprinese pojeftinjenju dinarskih kredita, dok bi oni u evrima mogli da poskupe. Na osnovu ovih promena, banke bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da izdvoje oko 153,4 miliona evra obavezne rezerve i da zauzvrat povuku oko 14,5 milijardi dinara.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora „Erste banke", za „Blic" kaže da će ova odluka doprineti povećanju dinarske likvidnosti, a da će se s druge strane smanjiti devizna.

- Očekuje se da pojeftinjuju dinarski krediti, odnosno da poskupljuju oni indeksirani u stranoj valuti - kaže Carić.

Naredna sednica Monetarnog odbora održaće se 4. decembra 2009. godine. Inače, referentna kamatna stopa smanjena je od početka ove godine sa 17,75 odsto na sadašnjih deset odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referentna kamatna stopa nepromenjena

Izvor: EMportal, 13.Nov.2009, 13:35

Monetarni odbor je odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou 10 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na EMportal...

NBS podstiče dinarske kredite

Izvor: RTS, 13.Nov.2009

Monetarni odbor NBS odlučio je da od 18. novembra bankama smanji izdvajanja za obaveznu rezervu u dinraima za pet odsto. Povećanu likvidnost banke mogu najbolje da iskoriste za odobravanje kredita ili kupovinu državnih zapisa, rekao guverner Jelašić. ..Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.