Bajec: Standard ni blizu niži 60%

Izvor: TvojPortal.com, 15.Avg.2011, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec: Standard ni blizu niži 60%

15.08.2011
Beograd - Savetnik premijera Jurij Bajec kaže da "apsolutno nisu tačne niti utemeljene tvrdnje da je standard građana u poslednjih godinu dana opao za drastičnih 60 %".


"Takođe, potpuno je nejasno na osnovu kakvih podataka se takve ocene iznose", smatra Bajec.
"Činjenica je da su potrošačke cene za poslednjih godinu dana porasle za 12,6 odsto, ali je i prosečna plata porasla u istom periodu nominalno za oko 15 odsto, odnosno preko dva odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << realno", rekao je Bajec, povodom napisa pojedinih medija o drastičnom padu standarda građana.
"Primera radi, neto plata u junu prošle godine iznosila je 34.180 dinara, ili po tadašnjem kursu oko 330 evra, dok je sada plata 39.322 dinara, odnosno oko 395 evra.Uz sve to u ovoj godini odmrznute su plate u javnom sektoru i penzije koje prate rast cena. Ne treba zaboraviti da je reč o oko dva miliona naših gradjana", naglasio je Bajec.
On je istakao da "nije sporno da i pored ovih činjenica veliki broj građana živi teško, naročito, zbog rasta cena u prvoj polovini ove godine, što se desilo i u drugim zemljama".
"U takvim okolnostima vlada je više puta intervenisala i stabilizovala snabdevenost tržišta i sprečila da dodje do većeg rasta cena osnovnih životnih namirnica. Smatram da je ipak najveći problem velika nezaposlenost i zato je vlada i na tom području donela više podsticajnih mera kako bi se zaposlenost povećala i oživela ekonomska aktivnost", dodao je savetnik premijera.
"Imajući u vidu naše procene koje su potvrđene i od strane međunarodnih finansijskih organizacija očekujemo da će ove godine doći do značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na prošlu godinu i da će taj rast iznositi preko tri odsto", rekao je Bajec.
*izvor: www.bizlife.rs, www.tanjug.rs

ekonomijajurij bajecstandard građana

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.