Bajatović: Nema elemenata za pojeftinjenje gasa

Izvor: Blic, 04.Feb.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Nema elemenata za pojeftinjenje gasa

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da u ovom trenutku nema elemenata za pojeftinjenje gasa i da će, ukoliko bude nastavljen sadašnji rast kursa dolara, "Srbijagas" uskoro morati da zatraži poskupljenje tog energenta.

On je naveo da su elementi cene gasa dolarska cena, transportni troškovi (koji su cele prošle godine, kako je rekao, bili enormno visoki) i kurs dolara, koji je porastao za 10 odsto od 26. oktobra, kada je "Srbijagas", na zahtev resornog ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izračunao da bi gas mogao da pojevtini za 10 odsto.

Prema njegovim rečima, gradonačelnici širom Srbije moraće da nađu način da dugovi toplana prema "Srbijagasu" budu izmireni. On je podsetio da samo "Beogradske elektrane" duguju tom preduzeću skoro četiri milijarde dinara, dok od vlasnika stanova potražuju oko tri milijarde.

Bajatović je za B92 rekao da se mora pronaći ekonomski način na osnovu kojeg će se regulisati cena gasa i način plaćanja njegove potrošnje.

"Nikome neće biti obustavljena isporuka i isključen gas, ali se ne može davati gas preduzećima koja ga ne plaćaju", rekao je on.

Direktor "Srbijagasa" je naveo da je na nedavnom sastanku kod predsednika Vlade Srbije postignut dogovor o regulisanju duga od milijardu dinara, navodeći da 660 miliona dinara duguju vladine ustanove Beogradu, a da će i ostalih više od 300 miliona biti naplaćeno.

Dogovoreno je da bi grejanje moralo da poskupi, a odluka o tome koliko će poskupeti zavisi od lokalne samouprave, rekao je Bajatović, dodajući da će biti preduzete izuzetno oštre mere prema neplatišama, uključujući i isključivanje grejanja.

Upitan o reorganizaciji u "Srbijagasu", Bajatović je odgovorio da bi u okviru preduzeća bili odvojeni transport, trgovina i upravljanje sistemom i da ne bi bilo prodaje, već bi bila sprovedena dokapitalizacija što, kako je naglasio, ne bio uvod u privatizaciju, jer bi učešće države trebalo da bude najmanje 51 odsto.

On je dodao da postoji interesovanje iz Rusije, Nemačke, Mađarske, Češke i Italije, da su Rusi u sektoru trgovine najaktivniji i da je "logično da u trgovinskom delu pravimo najveće dogovore sa ruskom stranom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.