BG na vodi: Broje se dani do temeljca

Izvor: B92, 21.Sep.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG na vodi: Broje se dani do temeljca

Ugovor o projektu "Beograd na vodi" dostupan je javnosti od juče na sajtu vlade. Radovi bi trebalo da počnu već u nedelju, posle postavljanja kamena temeljca.

Gradske vlasti napominju da je, posle ugovora za Er Srbiju, to drugi put da je neki ugovor objavljen u celosti, bez bilo kakvih zatamnjivanja.

Prva faza, šest objekata od 300 hiljada kvadrata i vrednosti od 300 miliona evra. Dve stambene zgrade u Savskom amfiteatru trebalo bi da budu gotove za najviše dve i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po godine.

Zakup na 99 godina, a ne prodaja - opcija je za koju se Vlada odlučila u ovom projektu od koga se očekuje da uposli brojne domaće građevinske firme.

“Mi nismo želeli da prodajemo zemljište, nismo želeli da ulazimo u to da bilo ko dobije to zemiljište u vlasništvo nego smo hteli da mu damo u zakup. S druge strane za to što je zakup bez naknade mi smo dobili 32 odsto učešća u kapitalu. Dakle, ne možete i jare i pare. Ili prodajete zemljište što nismo želeli da uradimo ili ga dajete u zakup bez naknade ali postajete suvlasnik preduzeća i delite dividend”, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Za sada je za kupovinu stanova prijavljeno više od 6.500 ljudi. Prodaja počinje već od 3. oktobra, a tada će se znati i cena kvadrata na ovom području.

“U potpunosti rizik ovog projekta preuzima investitor, dakle on obezbeđuje sve potrebno finansiranje i na osnovu analiza koje su oni radili već godinu i po, dve utvrdili su koliko je novca potrebno da se završi svaka od faza. Od izvora finansiranja za bilo koji projekat pa i za ovaj imate sopstveni kapital, imate prihode od prodaje stanova ili poslovnog prostora i imate mogućnost da se kreditirate od banke”, kaže on.

Transparentnost Srbije navodi da je ugovor mogao da bude objavljen i ranije, ali i da je dobro što nema skrivenih delova kao što je recimo slučaj ugovora sa Fijatom.

“Razlika je što recimo u slučaju Fijata tada nije objavljeno sve nego samo delovi dokumentacije, ono što ne valja i dalje je da se to pitanje objavljivanja postavlja kao pitanje dobre volje. Ne. Srbiji treba drugačiji pristup, trebaju drugačija pravila, obaveza da svaki ugovor koji se odnosi na raspolaganje javnom imovinom bude objavljen da bi uopšte proizvodio pravno dejstvo”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparetnosti Srbija.

Poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u projektu Beograd na vodi zbog obaveštenja građana da kompanije IGl Hils traži i pribavlja kopije ličnih dokumenata kupaca stanova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.