BDP Srbije realno porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Izvor: RTS, 30.Nov.2016, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BDP Srbije realno porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. godine u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i sektor finansija i osiguranja.
Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, BDP je u trećem kvartalu, prema desezoniranim podacima, povećan za 0,3 odsto u poređenju sa prethodnim tromesečjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najveći međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti u trećem kvartalu zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 10,9 odsto, u građevinarstvu (8,5), u finansijskoj i delatnosti osiguranja (4,2) i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za 3,7 odsto.
Na rashodnoj strani, u posmatranom tromesečju je registrovan realan rast upotrebe bruto domaćeg proizvoda kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2015. godine.
Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su 0,5 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,3 odsto, za finalnu potrošnju države za 1,2, bruto investicije u osnovne fondove za 6,2, izvoz robe i usluga za 10,5 i uvoz robe i usluga za 5,9 odsto, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski BDP porastao 2,9 posto

Izvor: Capital.ba, 30.Nov.2016

ZAGREB, Hrvatska privreda porasla je u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najbrže u posljednjih osam godina, što se zahvaljuje jačanju osobne potrošnje i rekordnoj turističkoj sezoni. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.