BDP Slovenije manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Capital.ba, 30.Nov.2020, 14:15

BDP Slovenije manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu

LJUBLJANA – Slovenački bruto domaći proizvod /BDP/ za devet mjeseci ove godine manji je za šest odsto u odnosu na isti period lani, dok je u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal manji za 2,6 odsto. izvor: Agencije Domaća potrošnja u trećem kvartalu ove godine pala je za 5 odsto, od čega konačna potrošnja za 0,3 odsto, a bruto investicije za čak 19,6 odsto, saopšteno je danas iz Statističkog zavoda Slovenije. Konačna potrošnja domaćinstava na domaćem tržištu pala >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << je za šest odsto, najviše zbog manjih izdataka za gorivo i usluge, dok su za 4,3 odsto porasli izdaci za trajne proizvode. Konačna potrošnja države u trećem kvartalu povećana je za 1,4 odsto. Bruto investicije u osnovna sredstva smanjile su se za 1,8 odsto, na šta je uticalo posebno smanjeno ulaganje u mašine i opremu, dok su se investicije u građevinske objekte povećale za 2,7 odsto. Izvoz je u trećem kvartalu ove godine na godišnjem nivou pao za 9,5 odsto u odnosu na isti kvartal lani, od čega izvoz roba za 4,6 odsto, a izvoz usluga za 25,8 odsto. Uvoz se smanjio za 13,1 odsto, od čega robni za 11,2 odsto, a uvoz usluga za 22,4 odsto. U trećem kvartalu ove godine bilo je radno aktivno 1.034.564 osoba, što je za 19.237 ili 1,8 odsto manje zaposlenih u odnosu na isti kvartal lani. Srna   Чланак BDP Slovenije manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BDP pao 1,4 odsto, stopa nezaposlenosti 9 posto, građani kupuju više nego lani, rast industrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020

Bruto domaći proizvod Srbije porastao je u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugo tromesečje za 7,4 posto, prema desezoniranim podacima, dok je na godišnjem nivou zabeležio realni pad od 1,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku...Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.