Ažuriran spisak ko bez ograničenja može u Crnu Goru, Srbi i dalje nepoželjni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 20:41

Ažuriran spisak ko bez ograničenja može u Crnu Goru, Srbi i dalje nepoželjni

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera, na kojem i dalje nema Srbije, kao ni Severne Makedonije.

Institut navodi da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom i da je imao u vidu "dobrosusedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenose Vijesti.

"Međutim, na odluku da se Srbija još uvek ne uvrsti na listu zemalja uticala je pre svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije", navodi Institut.

Kako dodaje, u svemu tome, poseban problem predstavljao je, kako se tvrdi, potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, "koji je imao za cilj razmenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica".

To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane.

"Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica s Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć", dodaju iz Instituta.

Takođe, kako navode, sa liste država iz kojih je dozvoljen dolazak uklonjeno je nekoliko zemalja zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako dodaju, sa liste su ove sedmice uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam pošto je stopa aktivnih slučajeva u tim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika, prenosi CDM.

Institut poručuje da lista ove sedmice neće biti proširena jer, kako se tvrdi, nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak 15. juna u ponoć.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI SKANDAL U REŽIJI CRNE GORE: I dalje ne puštaju Srbe u zemlju i još NAS KRIVE za to!

Izvor: Kurir, 12.Jun.2020

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.