Azerbejdžanci kupuju firme u Srbiji

Izvor: B92, 17.Jul.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azerbejdžanci kupuju firme u Srbiji

Beograd -- Azerbejdžan je zainteresovan za izgradnju velike luke na Dunavu u Srbiji, privatizaciju srpskih luka i preduzeća, kao i ulaganja u energetiku.

Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov je za septembar najavio održavanje biznis foruma privrednika dve zemlje u Beogradu.

On je rekao da je ta zemlja na obali Kavkaskog mora zainteresovana i za izgradnju luke na Savi kod Šapca, intermodalnog terminala za kombinovani transport i gradnju preostalih deonica koridora 10 kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pirota i Grdelica za koje još nisu raspisani tenderi.

Hasanov kaže da su toj zemlji interesantne i srpske fabrike i nekretnine, ističući da postoji obostarana zainteresovanost za otvaranje zajedničkih preduzeća u Srbiji i Azerbejdžanu.

Srbija ima, prema ambasadoru Hasanovu, dobre potencijale, pre svega sa stanovišta ekološke čistoće i treba u većoj meri to da prezentuje investitorima, kao i da se više otvori prema tržištima drugih zemalja - Evrope, Azije, Afrike... Hasanov je napomenuo i da Srbija, kao važan privredni resurs, ima veoma plodno zemljište.

"Srpska strana takođe želi da otvori niz preduzeća u Azerbejdžanu i zbog toga će u septembru u Beogradu biti održan ozbiljan biznis forum na kojem će se susresti najveće kompanije iz Azerbejdžana i Srbije, koje će moći da se upoznaju i dogovore o konkretnoj saradnji", rekao je on.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije je prethodno saopštilo da je Azerbejdžan zainteresovan za izgradnju luke na Dunavu na površini od 200 hektara.

"Mi imamo niz predloga za izgradnju luke na Dunavu u zemljama kroz koje protiče ta reka, ali bih kao ambasador ovde voleo da ta investicija bude baš u Srbiji", kazao je Hasanov.

On je kazao da su se predsednici Azerbejdžana i Srbije Ilham Alijev i Boris Tadić tokom susreta u junu u Beogradu dogovorili da se ulože svi napori kako bi ekonomski odnosi bili dobri koliko i politički koji su, kako je naglasio ambasador, trenutno na najvišem nivou.

U Srbiju je, po nalogu predsednika Azerbejdžana, ove nedelje doputovala delegacija stručnjaka koja je održala tridesetak sastanaka na kojima su predstavnici Srbije predstavili mnoštvo projekata iz raznih oblasti.

U proteklih godinu dana, otkada je otvorena ambasada Azerbejdžana u Srbiji, značajno je povećana robna razmena izmedju dve zemlje i sa 1,5 miliona evra porasla na čak 184 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.