Azerbejdžan ulaže u luku Kovin?

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azerbejdžan ulaže u luku Kovin?

Beograd -- Robna razmena Srbije i Azerbejdžana u prva tri meseca 2012. godine bila 4,346 miliona dolara, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Međutim, bez obzira što je za prva tri meseca ove godine ostvarena mnogo veće robna razmena nego u toku cele 2011, potpredsednica PKS-a Vidosava Džagić kaže da trgovinu Srbije i Azerbejdžana karakterišu malim obim robne razmene i da ona ne zadovoljava ni potrebe ni mogućnosti dve strane.

Džagićeva je dodala da su oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima je moguće poboljšati ekonomsku saradnju i povećati izvoz na tržište Azerbejdžana prehrambena industrija, sadni i semenski materijal, lekovi i medicinska oprema.

Džagić je podsetila da je početkom aprila, parlament Azerbejdžana odobrio Srbiji kredit od 308 miliona evra za izgradnju kraka autoputa na Koridoru 11, od Ljiga do Preljine, čiji je rok otplate 15 godina, grejs period tri godine i fiksna kamata četiri odsto.

"Azerbejdžanske kompanije zainteresovane su i za kupovinu srpskog nameštaja, podnih obloga, mašina i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju. Bolje poslovanje je moguće i u okviru hemijske industrije, ali i turizma", kazala je potpredsednica PKS-a.

Ona je istakla da se na Poslovnom forumu Azerbejdžan - Srbija koji se održao u okviru 18. Međunarodne izložbe prehrane i ambalaže "Vorldfud" upoznali sa nekim projektima u Srbiji u koje bi mogli da ulože novac, kao što su luka Kovin na Dunavu, čija je vrednost, prema studiji izvodljivosti, procenjena na 550 miliona evra.

U saopštenju PKS-a se naglašava da je prema podacima Medjunarodnog monetarnog fonda, Azerbejdžan jedna od najboljih zemalja za biznis i najbogatija država u regionu Južnog Kavkaza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.