Arsić: Pregovori sa STO pri kraju

Izvor: B92, 30.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić: Pregovori sa STO pri kraju

Beograd -- Pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji su u završnoj fazi, kaže državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić.

"Pregovori su u završnoj fazi, pošto se već radi na finalnom dokumentu, odnosno Izveštaju radne grupe za pristupanje Srbije STO", rekla je Arsićeva.

Srbija je, pre više od četiri godine, počela samostalne pregovore o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Tada su zvaničnici govorili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je "realni rok za pristupanje Srbije STO-u 2008. godina”, podseća list.

I danas, međutim, u ovoj organizaciji, koju čine 153 zemlje članica, Srbija ima status posmatrača. Od evropskih zemalja samo Crna Gora, BiH i Srbija nisu članice.

"Okončanje celokupnog procesa najvećim delom zavisiće od nas, od brzine usvajanja neophodnih propisa uklađenih sa principima STO-a. Pristupanje je najviše ga je zakočilo nefunkcionisanje parlamenta Srbije prošle i pretprošle godine, zbog izbora, što je onemogućilo usvajanje neophodnih zakona”, rekla je ona.

Arsićeva objašnjava da članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji obezbeđuje članicama pristup tržištima ostalih članica na bazi klauzule najpovlašćenije nacije.

Pored toga, članstvo u STO je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji, zaključuje ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.