Srbija

Ponedeljak, 30.03.2009.

10:49

Arsić: Pregovori sa STO pri kraju

Pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji su u završnoj fazi, kaže državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić.

Izvor: Večernje novosti

Default images

“Pregovori su u završnoj fazi, pošto se već radi na finalnom dokumentu, odnosno Izveštaju radne grupe za pristupanje Srbije STO”, rekla je Arsićeva.

Srbija je, pre više od četiri godine, počela samostalne pregovore o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Tada su zvaničnici govorili da je “realni rok za pristupanje Srbije STO-u 2008. godina”, podseća list.

I danas, međutim, u ovoj organizaciji, koju čine 153 zemlje članica, Srbija ima status posmatrača. Od evropskih zemalja samo Crna Gora, BiH i Srbija nisu članice.

“Okončanje celokupnog procesa najvećim delom zavisiće od nas, od brzine usvajanja neophodnih propisa uklađenih sa principima STO-a. Pristupanje je najviše ga je zakočilo nefunkcionisanje parlamenta Srbije prošle i pretprošle godine, zbog izbora, što je onemogućilo usvajanje neophodnih zakona”, rekla je ona.

Arsićeva objašnjava da članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji obezbeđuje članicama pristup tržištima ostalih članica na bazi klauzule najpovlašćenije nacije.

Pored toga, članstvo u STO je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji, zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

9 h

Podeli: