Izvor: S media, 27.Jun.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi bacili oko na hrvatski patent: Ne samo da štedi energiju već će i smanjiti cenu struje

''Rešenje je u proizvodnji električne energije iz snage morskih talasa. Pre nekoliko godina izradio sam i prototip mašina koji je u međuvremenu patentiran u SAD-u. Imam ponuda iz arapskih zemalja koji žele da otkupe patent. Međutim, moja želja je da najveću korist od toga ima Hrvatska'', kaže Marko Vuković (81) dok demonstrira rad elektrane na talase.

Vuković poseduje i svu dokumentaciju, kao i razne izračune o snazi, troškovima…

Proizvodnja u Hrvatskoj
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
''Patent je napravljen tako da maksimalno iskorišćava snagu morskih talasa. U zavisnosti od veličine pogona, zavisila bi i količina proizvedene električne energije. Hrvatska bi mogla biti zemlja u kojoj bi se proizvodili ti pogoni, a zatim i postavljali širom svijeta'', kaže Vuković.

*Mnoge od njih danas koristimo svakodnevno: Izumi na kojima možemo da zahvalimo ženama

Izvor: Danas.hr, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.