Izvor: B92, 24.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antkorupcijski savet: Bilo pritisaka na članove Tenderske komisije

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da sumnja da je u postupku stečaja smederevskog "Sartida" bilo elemenata korupcije i zatražio od javnog tužioca da to proveri. "Stečajni postupak 'Sartida' sprovodio je Trgovinski sud u Beogradu, iako je to bila nadležnost Trgovinskog suda u Požarevcu na čijoj se teritoriji nalazi imovina tog preduzeća", rekla je predsednica Saveta Verica Barać. Savet je od nadležnih oragana zatražio odgovore na pitanja o načinu sprovodjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stečajnog postupka koji nije bio u skladu sa važećim propisima, rekla je ona. Zatražena je i provera sumnji da je stečajni upravnik "Sartida" bio u komovskim odnosima sa Nemanjom Kolesarom, službenikom Vlade Srbije koji je neposredno bio uključen u rešavanje sudbine tog preduzeća.

Članica Saveta, profesorka Zagorka Golubović, rekla je da je Savetu, posle objavljivanja Izveštaja o privatizaciji preduzeća u Srbiji, kao i Odgovora Ministarstva i Agencije za privatizaciju, stiglo još 55 predstavki zaposlenih u preduzećima koju su već prodata, ili su u postupku privatizacije. Ona je kao posebno problematične navela primer privatizacije "Veterinarskog zavoda" iz Zemuna, koji je kupio konzorcijum preduzeća "Zekstra" i "Bekom", a čija osnovana delatnost nije proizvodnja vakcina. Golubović kaže da je na člana Tenderske komisije iz "Veterinarskog zavoda" vršen pritisak: "Vrlo savesno vam tvrdim da je pritisak vršen, jer iz zapisnika sa te sednice Tenderske komisije se vidi na koji je način predsednik Tenderske komisije Čedomir Jovanović vršio pritisak, tvrdeći da je ona pristrasna", kazala je Golubović.

Zagorka Golubović kaže da je "Agroseme" kupio konzorcijum Panonija u kome se nalaze ljudi "sumnjive prošlosti": "Konzorcijum 'Panonija', koji su sačinjavali dva sumnjiva, moram da tako kažem, ponuđača, jer je jedan, Dušan Đermanović, bio na poternici Interpola i bio mu je određen pritvor rešenjem Okružnog suda u Novom Sadu, a drugi je Igor Sabo, koji se nalazio u pritvoru u vreme 'Sablje'. Smatra se da je Sabo, time što je potplatio, bio oslobođen toga pritvora, ali čak da i to ne uzmemo u obzir, činjenica da je bio u pritvoru znači da su postojale neke sumnje u kriminalnu delatnost. Treći, Antun Kajić, koji je narodni poslanik i za koga takođe postoje neki prigovori o krivičnim radnjama, štitio se imunitetom dok je bio poslanik". Inače, Agencija za privatizaciju već je raskinula Ugovor o prodaji "Agrosemena".

Savet za borbu protiv korupcije, kako je potvrdila Golubović, predložiće Skupštini Srbije da formira nezavisnu revizorsku komisiju koja će proveriti sve sporne privatizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.