Antić sa Sijartom: Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu prioriteta

Izvor: RTS, 21.Avg.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić sa Sijartom: Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu prioriteta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj. Ministri su se saglasili da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.
Antić o Sijarto su istakli da je u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva.

"Za energetsku bezbednost našeg regiona, ključna je sigurnost snabdevanja gasom kao značajnog energenta kako za građane, tako i za privredu. Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu je naših prioriteta i ta pitanja nijedna zemlja ne može da rešava sama za sebe, već ona moraju da se rešavaju na nivou regiona, između suseda i na način koji će svima obezbediti energetsku sigurnost. Mi smo kao dve odgovorne vlade, ispitali čitavu lepezu mogućnosti snabdevanja gasom i saglasili se da u svim scenarijima imamo precizne modalitete kako ćemo obezbediti neophodne količine" naglasio je Antić.
Na sastanku dvojice ministara Srbiji je još jednom pružena snažna podrška Mađarske na EU putu. 
"Smatram da je interes EU da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito Srbiji pruži podrška u procesu evrointegracija" naglasio je Peter Sijarto.
Dvojica ministara naglasila su da izuzetni partnerski odnosi dve države otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju i podsetila da je u februaru 2018. potpisan Memorandum o razumevanju između EMS AD, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX i SEEPEX, kojim su definisani osnovni principi saradnje u cilju korporativnog spajanja dve berze električne energije - srpskog SEEPEX-a, i mađarskog HUPX-a.
"Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpski SEEPEX i mađarski HUPX, do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona. Na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, povećala likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obe kompanije", rekao je Antić.
To će rezultirati, kako kaže Antić, ne samo pozitivnim operativnim poslovanjem SEEPEX i HUPX, već i daljim produbljivanjem političkih i ekonomskih odnosa sa Mađarskom i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno EU tržište.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ANTIĆ I SIJARTO: Izuzetni partnerski odnosi Srbije i Mađarske otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 21.Avg.2019

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj.

Nastavak na RTV Pink...

Srbija i Mađarska o svim scenarijima saradnje u oblasti energetike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2019

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto saglasili su se danas na sastanku u mađarskoj Tapolki da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora...Taj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.