Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima

Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima koja se u ovom trenutku nalaze na istorijskom maksimumu, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Na današnji dan rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne su da pokriju prosečnu potrošnju za 20 dana", rekao je Antić novinarima na otvaranju vetroparka kod Vršca.

Kako je istakao, sa nabavkom koja je u toku krajem oktobra ili početkom novembra rezerve nafte i naftnih derivata >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << biće dovoljne za 23, odnosno 24 dana, a postoje i operativne rezerve naftnih kompanija kao i nafta iz državnih robnih rezervi.

Antić je podsetio da je Srbija obavezne rezerve nafte i naftnih derivata uvela 2015. godine, kao prva država u Energetskoj zajednici.

"Pre 2015. ukupna energetska sigurnost bila je bazirana isključivo na rezervama koje su imale naftne kompanije, robne rezerve i određeni državni organi, poput vojske", rekao je Antić.

Formiranje obaveznih rezervi energenata deo je pregovaračkog procesa Srbije sa EU, dodao je ministar i istakao da se čitav proces odvija u sladu sa procedurama i uz nadgledanje Energetske zajednice i Evropske komisije.

Cilj Srbije je, kako je istakao, da do 2023. godine ima zalihe nafte i naftnih derivata za 61 dan, i realno je da taj cilj bude ispunjen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Antić: Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima

Izvor: Danas, 24.Sep.2019

Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima koja se u ovom trenutku nalaze na istorijskom maksimumu, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Članak Antić: Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima se pojavljuje prvo na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.