Antić: Rumunija će nam isporučiti struju i ugalj za zimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Rumunija će nam isporučiti struju i ugalj za zimu

Rumunija je spremna da u predstojećem zimskom periodu Srbiji, u slučaju potrebe isporuči nedostajuće količine električne energije i potrebne količine uglja za srpske termoelektrane po najpovoljnijom cenama, izjavio je danas Tanjugu ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Rumunski ministar energetike Eugenom Nikoleskuom preneo je uveravanja da će Vlada Rumunije pružiti svu podršku, pomoć i saglasnost za dozvole ukoliko budu potrebne dodatne količine električne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energije i nabavka određenih nedostajućih količina uglja iz Rumunije, rekao je Antić dan po povratku iz Bukurešta.

On je dodao da je sa rumunskim kolegom razgovarao o nekoliko tema, između ostalog i o mogućnosti da Rumunija poveća distributivni kapacitet za prenos električne energije prema Srbiji u zimskom periodu, ukoliko to bude neophodno.

"Dobili smo uveravanja naših rumunskih prijatelja, da će u odnosu na mogućnosti koje postoje, biti potpuno otvoreni za takve naše zahteve", rekao je srpski ministar energetike.

On je dodao da će, ukoliko tokom zime bude bilo potrebe, država Srbija raspisati javni tender za nabavku uglja za termoelektrane, i izrazio očekivanje da će, ukoliko do toga dođe, rumunski ugalj imati najpovoljniju cenu jer su u pitanju državni rudnici.

"Oni će, uvažavajući našu situaciju, pokušati da se u svemu tome ne ponašaju potpuno komercijalno", ocenio je Antić.

Srpski ministar energetike je preneo da je u Bukureštu dogovoreno da dva ministarstva daju punu podršku transbalkanskom koridoru, elektro energetskom prenosnom sistemu od 400 kilovolti, koji razvija Javno preduzeće Elektromreže Srbije (EMS) sa svojim partnerima iz Rumunije, odnosno iz čitavog regiona.

Novu vezu između Srbije i Rumunije predstavljaće prva deonica od rumunskog grada Rešice do Pančeva, najavio je Antić i predočio da će dve vlade dati punu podršku realizaciji tog projekta, a srpsko Ministarstvo energetike je pripremilo i poseban zakon o realizaciji tog koridora, koji je već ušao u vladinu proceduru.

Razmatra se plan za izgradnju produktovoda od rafinerije u Pančevu do Temišvara

Antić je najavio da je u toku razmatranje plana za izgradnju produktovoda od rafinerije u Pančevu do Temišvara za transport naftnih derivata na rumunsko tržište i napomenuo da su formirane dve radne grupe. Jedna je dobila zadatak da u roku od 30 dana oceni stanje na tom cevovodu i mogućnost da se on u potpunosti stavi u funkciju kako bi Transnafta s naše strane i njihovi rumunski partneri sa druge strane, mogli kroz taj cevovod da koriste za transport pre svega derivata iz Rafinerije u Pančevu.

Očekivanja Naftne industrije Srbije, koja je takođe uključena u rad te radne grupe, je da taj cevovod može da smanji transportne troškove i učini da NIS postane apsolutno najkonkurentiji na tom delu rumunskog tržišta, ocenio je Antić.

Druga radna grupa, čije je formiranje dogovoreno juče u Bukureštu, treba da napravi studiju opravdanosti realizacije projekta naftovoda između Konstance i Pančeva, sa idejom da projekat koji je u jednom trenutku bio srpsko-rumunsko-hrvatski, ponovo oživimo.

"Dogovorili smo da u narednih nekoliko meseci moj rumunski kolega Nikolesku dođe u posetu Srbiji, da napravimo jedan presek stanja i da otvorimo razgovore o mogućnosti pravljenja gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije", nagovestio je Antić. On je preneo zajedničku ocenu da je za jednu ozbiljnu regionalnu energetsku stabilnost potrebna puna regionalna saradnja, diverzifikacija izvora snabdevanja, i što veći broj međudržavnih interkonekcija.

Međudržavno povezivanje će proširiti mogućnost snabdevanja ključnim energentima i učiniti da čitavo ovo područje bude energetski daleko stabilnije i nezavisnije od onog što sad imamo, zaključio je Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Konferencija o snabdevanju gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 03:26

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je Tanjugu da će u Budimpešti razgovarati sa svojim mađarskim kolegom Miklošem Šestakom o sigurnom snabdevanju naše zemlje ruskim gasom za predstojeću zimu i o mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj za potrebe...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.