Amerikanci kupili zdravi deo Merkura

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci kupili "zdravi deo" Merkura

Ljubljana -- Američki investicioni fond HPS Investment Partners kupio je "zdravi deo" Merkura, slovenačkog trgovinskog lanca tehničke robe.

Slovenački Merkur je pre tri godine završio u stečaju.

Fond HPS će za Merkur platiti 28,56 miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za izmirivanje dugova poveriocima, izjavila je stečajna upravnica Merkura, Simona Gorjup,l nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Kako pišu slovenački mediji, HPS Investment >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partners interesuje se i za kupovinu nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara, i to ne samo u Sloveniji, već i u susednim državama, prenosi Poslovni dnevnik.

Američki fond bi, dodaje se dalje, mogao da se odluči i za kupovinu hrvatskog lanca Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regionu i trgovinskom sektoru koji ima perspektivu uprkos sve izraženijem trendu nabavke i prodaje preko interneta.

Merkur je finansijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od dvadesetak posto godišnje, zbog čega je morao intenzivno da se zadužuje, a visoki profiti istopili su se kad je počela kriza koja je dovela do zastoja u građevinskoj industriji.

Kompanija se pod stečajnom upravom oporavila, i prošle godine je imala 212 miliona evra prihoda i 5,9 miliona evra čiste dobiti.

Prošle godine se nagađalo da je za kupopvinu Merkura zainteresovan oporavljeni hrvatski Pevec, ali je njegova neobvezujuća ponuda odbijena i nije mu bio dozvoljen ni đu dilidžens, kako je to uobičajeno pred vlasničku transformaciju kompanija, piše Poslovni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.