Američko-iranski pregovori zaustavljaju rast cena nafte?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 09:23

Američko-iranski pregovori zaustavljaju rast cena nafte?

Novi signali o tome da se privode kraju pregovori između američkih i iranskih zvaničnika o oživljavanju sporazuma kojim se ograničava razvoj nuklearnog oružja u Iranu, mogli bi da zaustave cena nafte koje su u petak dostigle višegodišnje maksimume, kažu trgovci.

Ako Sjedinjene Države ukinu sankcije Iranu, to bi doprinelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu.

Evropska nafta Brent je pojeftinila za pet centi ili za 0,1 posto, na 93,22 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dolara za barel na noćašnjem trgovanju u Aziji u 3:12 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Nafta Brent, koja se smatra referencom za cene ne globalnom tržištu "crnog zlata", zaključena je u petak na nivou na 93,27 dolara po barelu, nakon što je tokom trgovanja dostigla najviši nivo od oktobra 2014. od 93,70 dolara.

Cena američke nafte WTI je oslabila danas za 63 centa na 91,68 dolara za barel.

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom na projektima osmišljenim da spreče korišćenje iranskih nuklearnih pogona za razvoj oružja.

Jedan visoki zvanižnik Stejt departmenta rekao je u petak da ublažavanje sankcija treba da omogući tehničke razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali da to ne znači da su Sjedinjene Države na ivici postizanja sporazuma o njegovoj obnovi.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan evropski zvaničnik je izjavio da će se najviši izaslanici dve strane u pregovorima - koji su indirektni jer je Iran do sada odbijao da sedne za sto sa američkim diplomatama - verovatno sastati u utorak u Beču.

"Američki predsednik (Džo) Bajden i dalje želi da pregovaramo u Beču... To je znak našeg uverenja da sporazum nije mrtav, da moramo da ga oživimo jer je to u našem interesu", rekao je u nedelju uveče Rob Mali, američki izaslanik za Iran, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji.

S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova je u subotu ocenio da potez SAD o ublažavanju sankcija Teheranu nije dovoljan i da Vašington treba da pruži garancije za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. sklopljenog sa velikim zapadnim silama.

Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je juče da je razgovarao sa Bajdenom o modalitetima da se zaustavi iranski nuklearni program.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.