Albanija dobija bespilotne sisteme kakve imaju SAD, Nemačka, Belgija, UK...

Izvor: B92, 13.Avg.2020, 19:12

Albanija dobija bespilotne sisteme kakve imaju SAD, Nemačka, Belgija, UK...

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je 31. jula nabavku za bespilotne letelice Puma i softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.

Očekuje se da će ugovor biti dodeljen kompaniji AeroVironment (AV) iz Kalifornije koja je proizvođač bespilotnog sistema RQ-20B Puma i koja se bavi proizvodnjom različitih bespilotnih sistema, taktičkih raketnih sistema i solarnim rešenjima pseudo satelita za upotrebu u širokopojasnim telekomunikacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Očekivani sistemi Puma treba da se nabave iz jednog izvora, ugovora fiksne cene čijom će realizacijom Oružane snage Albanije biti opremljene sa šest malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma Block AE, tri data link sistema Commercial Code M3/M4/M6, šest početnih paketa rezervnih delova, 7 kompleta RSTA sa softverom i dvogodišnju logističku podršku u obliku paketa Push Package i učionice za novu opremu OCONUS, piše portal Tangosiks.

Napori Komande imaju kao cilj postizanje sporazuma do 30. decembra ove godine a isporuke zahtevane opreme albanskim Oružanim snagama biće završene u roku od 24 meseca tj. do kraja 2022. godine.

Prva ozbiljnija investicija u izgradnji sposobnosti albanskih Oružanih snaga u rukovanju bespilotnim sistemima trebala bi da rezultira opremanjem vojske malim bespilotnim sistemom koji se napaja baterijom i lansira iz ruke, koji je primarno namenjen za zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva kroz upotrebu uvlačeće opreme koju čini optoelektronska i infracrvena kamera. Može se takođe koristiti za procenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumčarenja narkotika.

Najverovatnije je da će bespilotni sisteme biti u najnovijem proizvodnom standardu treće generacije „Block III“ koji je u potpunosti vodootporan RQ-20B opremljen moćnom gimbalnom opremom Mantis i45 mase 1,4 kg koja sadrži optoelektronske kamere visoke rezolucije od 15 megapiksela i zumom 50x, senzore za noćne operacije LWIR i Low Light Sensor i laserski iluminator velike snage koji omogućava upotrebu u dnevnim, noćnim i uslovima slabe vidljivosti kao i za operacije iznad kopna i mora. Opciono je dostupno i potkrilno uklonivo spremište za jednostavnu integraciju dodatne opreme za primenu različitih aplikacija.

RQ-20B Puma Block III AE ima dolet od 20 kilometara i može ostati u vazduhu do 2,5 časa. Međutim, dolet letelice mase 6,8 kilograma koja je dugačka 1,4 metra i ima raspon krila od 2,8 metara može se značajno povećati na 60 kilometara pomoću antene LRTA koju takođe proizvodi AeroVironment.

Sistem je lako prenosiv a u tu svrhu se rastavlja i odlaže u poseban kofer u koji se takođe postavlja nadograđena zemaljska upravljačka stanica koja koristi ručni upravljač za letenje vazduhoplova a tu je zatim i robusni laptop Panasonic Toughbook CF 33 sa velikim ekranom i prenosivom tastaturom.

Nakon što je imao prvi let 2007. godine, RQ-20 je već proizveden u preko 1.000 primeraka i trenutno je u različitim varijantama u službi američke vojske kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Nemačkoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.