Izvor: TangoSix.rs, 13.Avg.2020, 09:05

Albanija do 2022. godine dobija 6 malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma

Armijska Komanda za ugovaranje – Redstone (Army Contracting Command – ACC Redstone), podređena Komandi za ugovaranje američke vojske sa sedištem u mestu Redstone Arsenal, Alabama, objavila je 31. jula nabavku koja je, noseći vojni identifikacioni broj PANRSA-20-P-0000013348 kroz program prodaje Foreign Military Sales (FMS) najavilo zahtev za bespilotne letelice Puma i pripadajući softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.
Očekivani sistemi Puma treba da se nabave >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << iz jednog izvora, ugovora fiksne cene čijom će realizacijom Oružane snage Albanije biti opremljene sa 6 malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma Block AE (oznaka AE – All Environment), tri data link sistema Commercial Code (C-Code) International Digital Data Link (IDDL) (non-U.S. Government interoperable) M3/M4/M6, 6 početnih paketa rezervnih delova, 7 kompleta RSTA (Reconnaissance, Surveillance and Target Acquisition) sa softverom i dvogodišnju logističku podršku (Contractor Logistic Support) u obliku paketa Push Package i učionice za novu opremu OCONUS (Outside Continental United States).
Očekuje se da će ugovor biti dodeljen američkoj kompaniji AeroVironment (AV) sa sedištem u gradu Simi Valley, Kalifornija koja je proizvođač bespilotnog sistema RQ-20B Puma i koja se pre svega bavi konstruisanjem i proizvodnjom različitih bespilotnih sistema, taktičkih raketnih sistema i solarnim rešenjima pseudo satelika HAPS (High-Altitude Pseudo Satellite) za upotrebu u širokopojasnim telekomunikacijama. Napori ACC-Redstone imaju za cilj postizanje sporazuma do 30. decembra ove godine a isporuke zahtevane opreme albanskim Oružanim snagama biće završene u roku od 24 meseca tj. do kraja 2022. godine.
Prva ozbiljnija investicija u izgradnji sposobnosti albanskih Oružanih snaga u rukovanju bespilotnim sistemima trebala bi da rezultira opremanjem vojske malim bespilotnim sistemom koji se napaja baterijom i lansira iz ruke, koji je primarno namenjen za zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva (ISRT – Intelligence, Surveillance, Reconnaissance and Target acquisitions) kroz upotrebu uvlačeće opreme koju čini optoelektronska i infracrvena kamera. Može se takođe koristiti za procenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumčarenja narkotika.
Sisteme koje bi Albanija trebala da dobije je komanda ACC-Redstone označila kao RQ-20B Puma Block AE a kako ‘’Block’’ nije preciziran, najverovatnije je da će bespilotni sisteme biti u najnovijem proizvodnom standardu treće generacije „Block III“ koji je u potpunosti vodootporan RQ-20B opremljen moćnom gimbalnom opremom Mantis i45 mase 1,4 kg koja sadrži optoelektronske kamere visoke rezolucije od 15 megapiksela i zumom 50x, senzore za noćne operacije LWIR (Long Wavelength IR) i Low Light Sensor i laserski iluminator velike snage koji omogućava upotrebu u dnevnim, noćnim i uslovima slabe vidljivosti kao i za operacije iznad kopna i mora. Opciono je dostupno i potkrilno uklonivo spremište za jednostavnu integraciju dodatne opreme za primenu različitih aplikacija.
Albanski RB-20B bi trebalo da imaju niz komunikacijskih frekvencija (M3/4/6) zaštićenih snažnom AES 256-bitnom enkripcijom. Uz mogućnost ručne i autonomne navigacije, novi unapređeni pogonski sistem Pume III AE čini ga znatno efikasnijim i lakšim za ručno lansiranje. Autonomna ili ručna sposobnost tzv. deep-stall sletanja omogućava veoma jednostavan i precizan povratak letelice na kopnu ili u vodi.
RQ-20B Puma Block III AE ima dolet od 20 km i može ostati u vazduhu do 2,5 časa. Međutim, dolet letelice mase 6,8 kg koja je dugačka 1,4 m i ima razmah krila od 2,8 m može se značajno povećati na 60 km pomoću antene LRTA (Long Range Tracking Antenna) koju takođe proizvodi AeroVironment. Sistem je lako prenosiv a u tu svrhu se rastavlja i odlaže u poseban kofer u koji se takođe postavlja nadograđena zemaljska upravljačka stanica koja koristi ručni upravljač za letenje vazduhoplova a tu je zatim i robusni laptop Panasonic Toughbook CF 33 sa velikim ekranom i prenosivom tastaturom.
Nakon što je imao prvi let 2007. godine, RQ-20 je već proizveden u preko 1000 primeraka i trenutno je u različitim varijantama u službi američke vojske (United States Army, United States Marine Corps i United States Air Force) kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Nemačkoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. 
The post Albanija do 2022. godine dobija 6 malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija dobija bespilotne sisteme kakve imaju SAD, Nemačka, Belgija, UK...

Izvor: B92, 13.Avg.2020

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je 31. jula nabavku za bespilotne letelice Puma i softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika...Očekuje se da će ugovor biti dodeljen kompaniji AeroVironment (AV) iz Kalifornije koja je proizvođač bespilotnog sistema RQ-20B Puma i koja...

Nastavak na B92...

Albanija nabavlja bespilotne sisteme RQ-20B Puma

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2020

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je nabavku za bespilotne letjelice Puma i softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.