Alarmantno stanje pruge Beograd-Bar

Izvor: B92, Tanjug, 01.Feb.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantno stanje pruge Beograd-Bar

Beograd -- Stanje pruge Beograd - Bar više je nego alarmantno i neophodno je obezbediti sredstva za njeno osposobljavanje, kaže Miloš Ivić.

Ivić, šef Odseka za železnicki saobraćaj i transport Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kaže da su na skoro četvrtini pruge kroz Srbiju uvedene lagane vožnje sa brzinama do 30 kilometara na sat.

"U slučaju da se obezbede sredstva izuzetno je značajno da se radovi izvedu kvalitetno shodno pravilima, a ne kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je to često do sada bilo - da se samo improvizuje", izjavio je Ivić.

On je kazao da su na delu pruge Beograd - Bar, koja prolazi kroz Srbiju u dužini od oko 300 kilometara, uvedene lagane vožnje sa brzinama od 30 kilometara na čas, na sedam deonica ukupne dužine oko 14,5 kilometara i pojedinačno u dužinama od 700 metara do četiri kilometra. Na 25 deonica ukupne dužine oko 75 kilometara, a pojedinačno u dužinama od 300 metara do skoro devet kilometara, brzina iznosi 50 kilometara na čas, naveo je Ivić.

Prema njegovim rečima, na tri deonice ukupne dužine oko 2,5 kilometra i pojedinačno u dužinama od 200 metara i 300 metara kao i 1,9 kilometara brzina iznosi od 60 do 80 kilometara na čas, a kroz stanicu Užice teretna brzina je 10 kilometara na čas. "Imajući u vidu te podatke i činjenicu da je reč o magistralnoj pruzi, koja ima veliki značaj za Srbiju, može se zaključiti da je stanje više nego alarmantno", istakao je Ivić.

Prema procenama stručnjaka za obnovu pruge Beograd - Bar potrebno je ukupno oko 370 miliona evra, od čega za deo kroz Srbiju 250 miliona.

Inače, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je prošle nedelje da će pregovori sa predstavnicima ruske vlade o odobravanju dela kredita u iznosu od 800 miliona dolara za infrastrukturne projekte u Srbiji biti okončani tokom februara.

Mrkonjić je naveo da je Srbija tražila kredit za Prokop od 200 miliona evra, prugu od Valjeva do Loznice 150 miliona evra, koja Ruse posebno interesuje, i 250 miliona evra za remont pruge Beograd-Bar. On je kazao da bi, prilikom remonta pruge prema Baru, građevinski deo posla obavila naša preduzeća, a da bi ruska strana obezbedila opremu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.